Premierul şi ministrul de Finanţe au dat vina pe multinaţionale pentru criticile la adresa modificărilor Codului fiscal, măsuri ce urmează să fie adoptate în şedinţa de Guvern de miercuri.

"Ca să nu fiu secretos vă spun care este părerea mea şi a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu este vorba despre trecerea contribuţiilor, acolo şi sindicate şi patronate care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuţiei. S-au inflamat după ce Guvernul doreşte să introducă nişte măsuri foarte ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului, nefăcând practic altceva decât să transpună în legislaţia românească o directivă europeană, precum şi alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luăm ca să nu mai fie deductibil tot profitul. Adică, să avem şi noi nişte bani din care să facem educaţie, sănătate şi infrastructură. În acest sens, s-au inflamat nişte multinaţionale. Dar, din fericire, înţeleg că au înţeles că nu e cazul, că finalul va fi acelaşi", a declarat premierul Mihai Tudose, la începutul şedinţei de Guvern.

"Tocmai am aflat acum că sunt nişte sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaţilor pentru a putea participa la mitingul din faţă. Deci, sunteţi pe drumul cel bun, dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit", a mai spus Tudose, adresându-se ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa.

El a comentat ironic faptul că a existat "un protest al unor români susţinuţi de conducere care doreau autostrăzi", în timp ce compania respectivă (Dacia - n.r.) externalizează profitul: "Superb. Nu mai merge".

Acelaşi ţap ispăşitor a fost folosit şi de Ionuţ Mişa.

Ministrul de Finanţe a susţinut că măsurile ce vor fi adoptate miercuri aduc "importante beneficii pentru cetăţeni şi pentru firmele care activează astăzi în România".

Enumerând principalele modificări, ministrul a explicat că va creşte venitul net al angajatului, fără ca angajatorul să plătească mai mulţi bani la bugetul de stat, iar prin creşterea contribuţiei la pensie (în realitate e vorba de reducerea contribuţiei la Pilonul II - n.r.) românii vor avea o pensie mai mare în viitor.

În privinţa transpunerii Directivei 1164 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a practicilor fiscale care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne, Mişa a spus că măsura e contestată pentru că ea "doreşte să limiteze deductibilitata dobânzilor realizate între firmele multinaţionale din România şi companiile-mamă din afara ţării".

El a explicat că de această măsură, care urmăreşte să împiedice transferul profiturilor din România, vor beneficia românii, care vor avea mai multe spitale, autostrăzi etc.

Mişa s-a plâns de faptul că aceasta este o măsură neglijată în media, dar - în opinia lui - e esenţa acestei ordonanţe.

Românii sunt "extrem de inteligenţi să facă diferenţa, să nu meargă după fentă … în a urmări transferul contribuţiilor şi să înţeleagă că contestarea acestei ordonanţe este mai mult legată de transferul acestor profituri în afara ţării şi de dorinţa de a împiedica posibilitatea statului român să impoziteze aceste companii".

Ministrul a anunţat că va explica măsurile într-o conferinţă de presă, organizată miercuri, începând cu ora 16:00.