Premierul Mihai Tudose nu este de acord cu proiectul de lege inițiat de Călin Popescu Tăriceanu privind Statutul Casei Regale, iar avizul va fi unul negativ din partea Executivului.

"România nu este monarhie, ci Republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârșin sau în altă parte”, a declarat joi premierul Mihai Tudose, la o întâlnire informală cu presa, scrie Mediafax.

Anterior, a apărut informația că Executivul va da aviz negativ pe legea privind Statutul Casei Regale, proiect inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat despre cele spuse de premier, președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat: "Tudose nu este șeful PSD", scrie News.ro.

Comisia juridică și Comisia pentru cultură ale Senatului au decis, în ședința comună din 5 decembrie, să amâne dezbaterea și emiterea unui raport pentru Legea privind Statutul Casei Regale, inițiată de președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, o inițiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, care prevede recunoașterea acesteia ca persoană juridică de drept privat. Potrivit expunerii de motive, inițiativa legislativă urmărește recunoașterea personalității juridice pentru Casa Regală a României.

De asemenea, se urmărește recunoașterea poziției de Șef al Casei Regale a României, ca poziție onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost șef de stat, între atribuțiile căruia se află adoptarea Statutului Casei Regale a României, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a României, strict în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale publice, care să fie finanțat de la bugetul de stat, în limita alocării bugetare și atribuirea în folosință gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României.

Toate cheltuielile de funcționare curentă ale Casei Regale a României ar urma să fie suportate de la bugetul de stat, potrivit textului normativ.