Premierul a declarat marți că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat se va face prin OUG, în ședința de Guvern de miercuri. Luni, Tudose spunea că pachetul de modificări la Codul Fiscal ar putea să nu mai fie discutată miercuri.

UPDATE2 Întrebat despre riscurile interne induse de politica fiscală, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat marţi că speră ca acestea să se mai diminueze în şedinţa de Guvern de miercuri: "Riscurile sperăm să se mai diminueze mâine. Că înţeleg că mâine va fi o şedinţă. Se va lua o decizie".

UPDATE1 "8 noiembrie este Miercurea Neagră pentru economia României. Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intenționează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanță de Urgență), vor aduce haosul în planurile de afaceri și în salarizare. În acest fel, inconștiența guvernanților distruge orice șansă pentru o economie predictibilă și stabilă în România", anunţă Grupul Corupţia Ucide de pe Facebook.

"Începând cu ora 11:00, vom fi în Piața Victoriei pentru a opri această nouă OUG toxică. Facem apel la marile companii din România să susțină acest protest și să le dea câteva ore libere prin rotație angajaților, pentru a veni alături de noi. Să nu se lase intimidate de teoriile conspirației și să înțeleagă că este ultima șansă de a lupta împotriva unei ”Revoluții Fiscale” care le va pune în pericol business-ul", se mai arată în comunicat.

"Fără aceste venituri, pe care PSD vrea să ni le ia, nimic nu vom mai putea face! ABSOLUT NIMIC! Vreți așa ceva, stimați timișoreni?! Vreți așa ceva, stimați clujeni, orădeni, arădeni, sibieni, bucureșteni, ieșeni, ploieșteni, constănțeni, craioveni, piteșteni, etc., într-un cuvânt: stimați cetățeni ai orașelor motor ale societății românești?! Sunt convins că NU! După cum sunt convins și că nu vreți o justiție controlată politic, cum vrea PSD! Și nici lipsă totală de predictibilitate în ceea ce privește fiscalitatea, cum vor incompetenții PSD!", a scris marţi, pe Facebook, primarul Timişoarei.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă vor fi trecute contribuțiile de la angajator la angajat, Tudose a răspuns: "Da", scrie Agerpres.

Întrebat, de asemenea, dacă acest transfer se va face prin ordonanță de urgență premierul a răspuns: "Da, prin ordonanță". El a adăugat că ședința de Guvern va fi miercuri.

Prezent la Parlament, Liviu Dragnea nu a dorit să facă declaraţii. Întrebat dacă premierul Tudose s-a opus luni pachetului fiscal şi i-a comunicat că nu mai vrea sa-l promoveze, Dragnea a răspuns scurt: "Nu".

Iniţial, ordonanţa ar fi trebuit să fie aprobată în şedinţa de vineri, dar aceasta a fost amânată pentru luni. În ultimul moment, şi şedinţa de luni a fost amânată, urmare a lipsei unor avize.

Între timp, s-au înmulţit vocile împotriva măsurilor propuse de guvern, mai mulţi primari din PSD exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu modul în care planurile Executivului vor afecta bugetele primăriilor.

Marţi dimineaţă, mai mulţi primari au venit la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Mihai Tudose, la întâlnire fiind prezent şi liderul PSD, Liviu Dragnea.

După întâlnire, Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Muncipiilor din România, a anunţat că Guvernul va compensa cu sume suplimentare din bugetul de stat scăderea veniturilor bugetelor locale, urmare a diminuării impozitului pe venit de la 16 la 10%.

Negoiţă a spus că primarii au primit asigurări că veniturile din 2018 nu vor fi mai mici decât cele din 2017, Guvernul fiind de acord să crească de la 41,75% la 43% cota la bugetele locale. Dacă nivelul de încasări va scădea, Guvernul va suplimenta din fonduri proprii, a mai spus Negoiţă.

Mai puţin convins a ieşit de la discuţii, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care a declarat că "toată lumea se îndoieşte de rezolvarea sută la sută a problemei". 

Falcă a explicat că primarii au făcut nişte calcule şi sunt localităţi unde veniturile vor scădea cu 22%, iar în altele chiar cu 33%.

El a mai spus că primarii au cerut o creştere la 60% a cotei pentru bugetele locale.