Premierul a declarat marți că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat se va face prin OUG, în ședința de Guvern de miercuri. Luni, Tudose spunea că pachetul de modificări la Codul Fiscal ar putea să nu mai fie discutată miercuri.

UPDATE2 Întrebat despre riscurile interne induse de politica fiscală, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat marți că speră ca acestea să se mai diminueze în ședința de Guvern de miercuri: "Riscurile sperăm să se mai diminueze mâine. Că înțeleg că mâine va fi o ședință. Se va lua o decizie".

UPDATE1 "8 noiembrie este Miercurea Neagră pentru economia României. Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intenționează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanță de Urgență), vor aduce haosul în planurile de afaceri și în salarizare. În acest fel, inconștiența guvernanților distruge orice șansă pentru o economie predictibilă și stabilă în România", anunță Grupul Corupția Ucide de pe Facebook.

"Începând cu ora 11:00, vom fi în Piața Victoriei pentru a opri această nouă OUG toxică. Facem apel la marile companii din România să susțină acest protest și să le dea câteva ore libere prin rotație angajaților, pentru a veni alături de noi. Să nu se lase intimidate de teoriile conspirației și să înțeleagă că este ultima șansă de a lupta împotriva unei ”Revoluții Fiscale” care le va pune în pericol business-ul", se mai arată în comunicat.

"Fără aceste venituri, pe care PSD vrea să ni le ia, nimic nu vom mai putea face! ABSOLUT NIMIC! Vreți așa ceva, stimați timișoreni?! Vreți așa ceva, stimați clujeni, orădeni, arădeni, sibieni, bucureșteni, ieșeni, ploieșteni, constănțeni, craioveni, piteșteni, etc., într-un cuvânt: stimați cetățeni ai orașelor motor ale societății românești?! Sunt convins că NU! După cum sunt convins și că nu vreți o justiție controlată politic, cum vrea PSD! Și nici lipsă totală de predictibilitate în ceea ce privește fiscalitatea, cum vor incompetenții PSD!", a scris marți, pe Facebook, primarul Timișoarei.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă vor fi trecute contribuțiile de la angajator la angajat, Tudose a răspuns: "Da", scrie Agerpres.

Întrebat, de asemenea, dacă acest transfer se va face prin ordonanță de urgență premierul a răspuns: "Da, prin ordonanță". El a adăugat că ședința de Guvern va fi miercuri.

Prezent la Parlament, Liviu Dragnea nu a dorit să facă declarații. Întrebat dacă premierul Tudose s-a opus luni pachetului fiscal și i-a comunicat că nu mai vrea sa-l promoveze, Dragnea a răspuns scurt: "Nu".

Inițial, ordonanța ar fi trebuit să fie aprobată în ședința de vineri, dar aceasta a fost amânată pentru luni. În ultimul moment, și ședința de luni a fost amânată, urmare a lipsei unor avize.

Între timp, s-au înmulțit vocile împotriva măsurilor propuse de guvern, mai mulți primari din PSD exprimându-și îngrijorarea în legătură cu modul în care planurile Executivului vor afecta bugetele primăriilor.

Marți dimineață, mai mulți primari au venit la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Mihai Tudose, la întâlnire fiind prezent și liderul PSD, Liviu Dragnea.

După întâlnire, Robert Negoiță, președintele Asociației Muncipiilor din România, a anunțat că Guvernul va compensa cu sume suplimentare din bugetul de stat scăderea veniturilor bugetelor locale, urmare a diminuării impozitului pe venit de la 16 la 10%.

Negoiță a spus că primarii au primit asigurări că veniturile din 2018 nu vor fi mai mici decât cele din 2017, Guvernul fiind de acord să crească de la 41,75% la 43% cota la bugetele locale. Dacă nivelul de încasări va scădea, Guvernul va suplimenta din fonduri proprii, a mai spus Negoiță.

Mai puțin convins a ieșit de la discuții, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care a declarat că "toată lumea se îndoiește de rezolvarea sută la sută a problemei". 

Falcă a explicat că primarii au făcut niște calcule și sunt localități unde veniturile vor scădea cu 22%, iar în altele chiar cu 33%.

El a mai spus că primarii au cerut o creștere la 60% a cotei pentru bugetele locale.