Vicepremierul Raluca Turcan a declarat sâmbătă că PNL nu va colabora cu PSD, după ce liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că partidul său vrea un guvern de uniune națională, dacă trece moțiunea.

”Există un singur partid politic cu care PNL exclude orice formă de colaborare și acela este PSD”, a precizat Raluca Turcan, adăugând că e ”o dovadă de naivitate și lipsă de ancorare în realitate” pretenția PSD lua parte guvernare după ce trei ani de zile a ”lucrat împotriva românilor și a partenerilor internaționali”.

”Eu cred că nu ne permitem să uităm, ceea ce a însemnat guvernarea PSD”, a subliniat Turcan într-o conferință de presă.

Reacția sa vine după ce președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că, în situația în care moțiunea de cenzură va trece, PSD nu va propune un premier, preferând un guvern de uniune națională.

”După moțiune, dacă va trece, nici PSD, nici UDMR nu vor propune un prim-ministru, deoarece nu avem un proiect politic și nu avem un program de guvernare. Cred că este suficientă experiența guvernării PNL fără un program de guvernare coerent și vedem cu toții și simțim mai ales cu toții costurile. Este varianta unui guvern de uniune națională până în noiembrie, când sunt alegerile la termen. Nu înțelegem acest moft de a face alegeri cu două-trei luni sau patru-cinci luni înainte de alegerile care sunt la termen. Președintele României are atributul de a desemna un prim-ministru și cred că intrăm într-o logică constituțională democratică", a afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă social-democrații au numărul necesar de voturi pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, Ciolacu a precizat că "matematic nu sunt suficiente voturi doar de la PSD și UDMR", dar formațiunea sa a început să strângă semnături. 

PSD a anunțat că va depune o moțiune de cenzură după ce Guvernul a decis să-și asume răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. UMDR va vota moțiunea.