Salariul minim pe economie în România este mic și trebuie să crească, iar negocierile cu sindicatele și patronatele pe această temă vor începe în septembrie, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Ministerul Muncii a anunțat patronatele și sindicatele să se pregătească pentru demararea negocierilor cu privire la nivelul salariului minim de la începutul lunii septembrie.

"Eu o să vă spun câteva principii, ca să fie lucrurile foarte clare. Unu: cred că salariul minim trebuie să crească și cred că este mic în România", a spus Turcan.

Ea a fost întreruptă de jurnaliști, care au întrebat-o cât este salariul minim, întrebare la care, marți, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, nu a știut să răspundă.

"Vă dați seama că îl cunosc și am negociat creșterea salariului minim brut la 2.300 de lei. Putem fi un pic serioși? Vă rog, am niște lucruri de spus Vreau să clarific punctul de vedere cu salariul minim", a răspuns Turcan.

"Deci unu: trebuie să crească pentru că este mic și 2.300 brut este puțin, în condițiile în care avem și un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată, ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privați și în privința salariului pe care îl primesc în mână, și în privința contribuțiilor la sistemul de pensii. De asemenea, această creștere a salariului minim trebuie făcută predictibil și să nu conducă la o avalanșă de concedieri și de pierderi de locuri de muncă", a arătat Turcan.

Ea a amintit că există 120.000 de noi locuri de muncă create de la începutul anului, cele mai multe fiind pe perioadă nedeterminată.

"În materie de majorări de pensii, nu vor intra în capcana nefericită pe care a întins-o PSD în decursul timpului și anume de a face speculații la televizor despre creșterea pensiilor și practica să dea rateuri. Majorările de pensii se vor face atunci când se ia decizia și se anunță. Este nedrept să face speculații la televizor pe tema pensionarilor", a mai spus ministrul.