Iniţiativa fostului preşedinte de a depune amendamente la legea graţierii a iscat tensiuni în interiorul PMP.

Traian Băsescu a declarat, joi, pentru Mediafax că susţine în continuare amendamentele pe care le-a depus la Legea graţierii, inclusiv cel care prevede graţierea pedepselor de până la zece ani, chiar şi pentru corupţi, dacă achită pagubele aduse statului. 

***

Senatorul PMP Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la Legea graţierii, prin care vor fi graţiate pedepsele de sub 10 ani, inclusiv pe motiv că altfel persoanele considerate "indezirabile" vor fi pedepsite mai aspru, şi se reduc la jumătate pedepsele pentru femeile condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie. Un alt amendament permite graţierea inclusiv a persoanelor condamnate pentru terorism, a scris, miercuri, News.ro.

Iniţiativa sa a fost taxată joi de deputatul PMP Robert Turcescu: "Când am devenit deputat PMP aşa am înţeles să-mi asum mandatul pentru următorii patru ani: am fost, sunt şi voi rămâne un opozant ferm al politicilor pesediste. Orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil şi va duce la disoluţia Partidului Mişcarea Populară. PMP este un proiect viabil, necesar democraţiei româneşti, dar numai în condiţiile în care declaraţia preşedintelui Băsescu din decembrie 2016 va rămâne în permanentă actualitate. Asta este democraţia, adevărata democratie: sistemul în care, adeseori, e mult mai necesară o bună Opoziţie, fără compromisuri, fără jumătăţi de măsură!".

Declaraţia la care se referă fostul jurnalist este din decembrie 2016: "Am obligaţia ca în numele democraţiei, împreună cu toate resursele politice ale micuţului PMP, să asigur o opoziţie fermă, fără compromisuri, fără jumătăţi de măsură. Asta este democraţia. Până la urmă, acesta pare să fi fost destinul meu în politică: opoziţia fără compromisuri la PSD".

Liderul Grupului PMP din Camera Deputaţilor, Eugen Tomac, a precizat, joi, că amendamentele pe care Traian Băsescu urmează să le depună la legea grațierii nu sunt ale PMP, ci sunt propuse în nume propriu. 

"Pentru că există un interes justificat în rândul opiniei publice cu privire la acest subiect, am simțit nevoia să fac această precizare. Nu vreau să îmi fie interpretate altfel decât este cazul afirmațiile. Domnul Băsescu are o experiență vastă politică, probabil are motivele deplin întemeiate pentru a face demersuri în calitate de senator, dar cu privire la acest subiect, ele nu au fost elaborate de noi și nu le-am discutat în partid. Am ieșit cu acest punct de vedere pentru că eu cred că este firesc pentru spiritul partidului să limpezim câteva chestiuni. Îl respectăm pe domnul președinte, în acest moment cred că este important să aveam această discuție în partid. În general ne-am consultat de fiecare dată, sau ne-a prezentat punctul domniei sale de vedere în partid. Înțeleg că e un demers pe care și-l asumă domnia sa", declarat Tomac.

El a făcut un apel la unitate în rândul partidului, atunci când a fost întrebat de acuzaţiile de trădare formulate de deputatul Robert Turcescu.