Președintele Comisiei de control a SRI spune că aceste informații trebuie analizate pentru a se lămuri dacă există vulnerabilități legate de securitatea națională. Țuțuianu a făcut și o paralelă cu Maidanul ucrainean.

Adrian Țuțuianu (PSD) a explicat, sâmbătă, la Antena 3, că o societate din Prahova și-ar fi trimis angajații la proteste, iar jurnalistul Dan Andronic a scris că mai multe companii multinaționale au dat liber sau au plătit ore suplimentare unor salariați, deranjate fiind de modificări care urmează la Codul fiscal, de punerea în aplicare a unei directive europene privind impozitarea profitului la locul unde este realizat.

”Din această perspectivă vreau să avem o discuție în Comisia de specialitate a Parlamentului să ne lămurim dacă există vulnerabilități majore legate de securitatea națională”, a declarat el.

Întrebat dacă vrea să afle dacă există anumite interese în spatele deciziilor companiilor, Adrian Țuțuianu a răspuns: ”Evident. Ale companiilor, ale altora, nu știu, grupuri, organizații, nu pot eu să știu, n-am toate datele, vom face această discuție și mi se pare una de resposanbilitate pentru orice om politic care conduce o asemenea comisie”.

Senatorului i s-a atras atenția că știrea cu compania din Prahova n-a fost confirmată, Țuțuianu replicând că el n-a spus că e reală: ”Am spus că trebuie verificate aceste lucruri”.

Totodată, el a făcut o paralelă cu Maidanul ucrainean.

”Maidanul de la Kiev a pornit de la demonstrații de tipul ăsta. La ce a dus Maidanul de la Kiev, la Crimeea care s-a dus la Rusia fără foc de armă, la Donbas și zona respectivă aproape ruptă de Ucraina... Cred că lucrurile astea trebuie să le luăm în analiză”, a spus președintele Comisiei de control a SRI, referindu-se și la războiul hibrid. 

Vineri, președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, i-a trimis o scrisoare cu patru întrebări directorului SRI, Eduard Hellvig, în legătură cu protestele de stradă. Una dintre întrebări vizează dacă s-a urmărit slăbirea puterii de stat sau înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice ale statului, notează News.ro.