Șeful Armatei din Ucraina, Valerii Zaluzhnyi, susține că două rachete rusești de croazieră Kalibr au trecut vineri prin spațiul aerian al României, însă Ministerul Apărării de la București nu a confirmat informația.

UPDATE

Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, transmite agenția de presă IPN.md.

MAEIE precizează că diplomatul a fost convocat pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete rusești în cursul zilei de astăzi, transmite IPN.

MAEIE notează că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra țării vecine afectează direct și negativ cetățenii Republicii Moldova.

„Respingem cu tărie acțiunile și declarațiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil de către poporul nostru. Chemăm Federația Rusă să oprească agresiunea militară asupra țării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

+++

Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României. Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță, a transmis MApN.

"Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție. După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială", se mai arată în comunicatul transmis presei de Ministerul de la București.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.

Știrea inițială

"Astăzi, 10 februarie, ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. La 10:33, rachetele au traversat spațiul aerian al României. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state”, a scris șeful armatei Ucrainei pe Twitter.

Ministerul Apărării din România a transmis că informațiile nu se confirmă, urmând să transmite în scurt timp mai multe detalii.

"Stimați jurnaliști, informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informații oficiale cu privire la această situație. Vă adresăm rugămintea de a nu difuza în spațiul public informații neverificate pe acest subiect. Vă mulțumesc", a transmis Constantin Spînu, purtatorul de cuvânt al MApN.

Vineri, o nouă rachetă rusească a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, anunțat guvernatorul ucrainean Vitalii Kim, citat de stiri.md.

”O rachetă a survolat spațiul aerian al R. Moldova”, a scris guvernatorul. Informația a fost confirmată ulterior și de Ministerul Apărării al Republica Moldova.

În contextul informațiilor despre survolarea de către o rachetă a spațiului aerian al Republicii Moldova, Ministerul Apărării comunică următoarele: Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosăuți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, se arată în reacția Ministerului Apărării, conform sursei citate.

+++

Mai multe explozii au fost auzite vineri dimineața la Kiev după declanșarea sirenelor de alarmă antiaeriană, în timp ce oficiali ucraineni au informat că instalații de înaltă tensiune de-a lungul Ucrainei au fost lovite de un atac masiv cu rachete rusești, iar armata ucraineană încearcă să neutralizeze noul atac lansat de armata rusă cu zeci de rachete și drone kamikaze, care intervine la câteva ore după turneul în Europa al președintelui Volodimir Zelenski pentru a cere mai multe arme, potrivit Reuters, EFE și AFP, citate de Agerpres.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au distrus cinci rachete 'Kalibr' și cinci drone kamikaze 'Shahed', de fabricație iraniană pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca în ultimele 24 de ore Ucraina.