Parlamentarii UDMR vor depune marți proiectul de lege care are ca scop stabilirea cotelor de prevenție și intervenție, pe baza studiului științific privind estimarea populației de urs brun, în vederea protejării vieții umane și conservarea speciei.

Senatorul Barna Tánczos, autorul proiectului de lege și fostul ministru al Mediului, alături de semnatarii UDMR, vor susține declarații de presă.

Pe 25 septembrie, Agent Green și Coaliția pentru Drepturile Animalelor cereau o Comisie de anchetă parlamentară asupra fostului ministru al Mediului, senatorul UDMR Barna Tánczos, acuzat că a blocat aplicarea Planului Național pentru Conservarea Populației de Urs.

Agent Green și Coaliția pentru Drepturile Animalelor din România sunt îngrijorate de persecuția asupra speciei de urs brun care a atins cote fără precedent și îl acuză direct pe Tanczos Barna de situația creată în calitățile sale de senator și de fost ministru al Mediului.

Ministerul Mediului a aprobat în iulie 2018 Planul Național pentru Conservarea Populației de Urs sub conducerea Grațielei Gavrilescu. Atât ea, cât și Costel Alexe, ministrul succesor, au făcut pași însemnați pentru aplicarea Planului, dar Tanczos Barna l-a blocat complet pe durata mandatului său de ministru (decembrie 2020 - iunie 2023). Conflictul om-urs a luat amploare și a atins apogeul exact pe mandatul lui Barna, susțin cele două ONG-uri.

Coaliția consideră că proiectul de lege trebuie stopat și în schimb să se inițieze anchetă parlamentară pe tema efectelor negative asupra urșilor și oamenilor care au decurs din activitatea lui Tanczos Barna.

"Presupun că Tanczos Barna este dezamăgit că Academia Română nu i-a validat cota de vânătoare cât a fost ministru, iar acum că a rămas doar parlamentar este mânat să dea o lege care să ocolească mediul științific în caz că nu va reuși să îl corupă sau intimideze. Proiectul lui de lege este unul care arată nu doar disperare, dar și obiectivul său principal în politica centrală, obsesia pentru deschiderea vânătorii de trofee la urs. Mai presupun că nu toți parlamentarii sunt vânători și că se vor găsi cel puțin 50 din două grupuri parlamentare să ancheteze activitatea lui Barna pe care o consider criminală. Dacă parlamentul nu va reacționa atunci vom da ministerul în judecată pentru neaplicarea Planului și îl vom denunța pe Barna la DNA căci tot sângele vărsat al urșilor, oamenilor și animalelor de ogradă este pe mâinile lui", a anunțat Gabriel Păun, președinte Agent Green și reprezentant al Coaliției pentru Drepturile Animalelor.