Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți, într-o emisiune televizată, că formațiunea sa nu va vota pentru excluderea Fidesz din PPE, dacă se va ajunge la un astfel de vot în urma analizei din 20 martie a popularilor europeni.

„Nu vom vota pentru excludere. Pentru PPE ar fi o pierdere foarte mare. În campanie se spun foarte multe lucruri, se spun cu diferite nuanțe și accente; acest lucru intră în logica campaniilor electorale. Eu cred că orice astfel de decizie ar fi extrem de dăunătoare PPE după alegeri, când se va forma o majoritate. Fără aceste mandate de la Fidesz, s-ar putea să nu aibă majoritatea PPE. Noi nu vom susține acest demers și sper că până în 20 martie - mai avem 15 zile - lucrurile vor fi clarificate și nu se va vota această inițiativă", a spus Kelemen Hunor la TVR1, potrivit Agerpres.

PPE va analiza pe 20 martie solicitările de excludere a Fidesz, după ce 12 partide membre au cerut oficial eliminarea formațiunii lui Viktor Orban. 

Popularii au fost provocați și de campania împotriva președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și el membru al PPE, acuzat de autoritățile ungare de sprijinirea imigrației ilegale.

Din PPE fac parte principalele formațiuni de centru-dreapta din Europa, inclusiv creștin-democrații cancelarului german Angela Merkel și Republicanii, partidul fostului președinte francez Nicolas Sarkozy.

Partidul Popular European a obligat să lanseze procedura de excludere deoarece regulamentul prevede o astfel de măsură în cazul în care e cerută de cel puțin șapte partide membre din cinci țări.

Sunt însă și membri ai PPE care nu sunt de acord cu excluderea, mai ales în contextul în care Fidesz ar putea vira spre o alianță cu forțe mai extremiste, anti-europene.