UDMR propune introducerea în România a unor exemple de bune practici din Occident în procesul de înmatriculare al vehiculelor, printr-o propunere legislativă depusă miercuri la Parlament.

Inițiativa a fost elaborată de deputații UDMR Benedek Zakarias și Bende Sandor și propune ca înmatricularea și înregistrarea vehiculelor să dureze numai o zi și să se facă într-un singur loc.

"Mulți proprietari de mașini au declarat că procesul de înmatriculare al vehiculelor este foarte complicat în România. Acest lucru este cauzat de faptul că procedura de înmatriculare are loc în mai multe instituții, implică multă administrație, bani și timp. Am elaborat o propunere legislativă, care vizează crearea unui sistem mai eficient, iar în cazul înmatriculării proprietarii ar trebui să se deplaseze la un singur loc, unde se eliberează toate documentele necesare pentru înmatriculare", a declarat Benedek Zakarias, citat într-un comunicat de presă.

Deputatul Bende Sandor a evidențiat partea practică a proiectului: "Propunerea dispune ca înmatricularea vehiculelor să se desfășoare numai la sediile Registrul Auto Român (RAR). Momentan, programările trebuie făcute în două locuri, iar pentru a demara procedura de înmatriculare simplificată dorim să consolidăm acest sistem pentru a putea rezolva înmatricularea vehiculelor într-o zi și într-un singur loc".

Dacă Parlamentul va adopta propunerea legislativă, aceasta va intra în vigoare începând din 2022.