Deputatul Marton Arpad spune că protocolul de colaborare parlamentară semnat între PSD și UDMR va fi analizat la nivelul conducerii celor două partide, după ce trei comisii au respins respins proiectul de lege privind administrației publice locale.

Parlamentarii din comisiile juridice, de administrație publică și pentru drepturile omului au respins miercuri, cu majoritate de voturi, fără dezbateri pe articole, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii 215/2001 a administrației publice locale, inițiat de UDMR.

Inițiatorii au dorit, între altele, reglementarea clară și predictibilă a subiecților de drept care au obligația de a asigura folosirea limbii materne și scăderea pragului de la 20% la 10% al numărului persoanelor aparținând minorității naționale din totalul populației unității administrativ-teritoriale, cu introducerea unui prag alternativ exprimat prin numărul persoanelor aparținând minorităților naționale din totalul populației care să reflecte exprimarea „număr semnificativ/substanțial de cetățeni aparținând minorității naționale din Constituția României, dar și din tratatele internaționale”, relatează Agerpres.

„Este un vot pentru mine surprinzător, mai ales că este un vot din punct de vedere procedural aparent corect. Din punct de vedere al demersului parlamentar, s-a votat pripit, s-a votat în ansamblu respingerea unui proiect de lege, înainte de a se discuta pe articole. Am impresia că mulți dintre colegi au venit cu niște concepte dinainte pregătite, fără să cunoască textul exact al legii. (...) În mod evident este o decizie surprinzătoare, dar, după cum știți, așa cum s-a și spus de 27 de ani suntem noi pe baricade, de foarte multe ori am primit astfel de respingeri începând de la retrocedări, până la legislația privind bisericile, până una alta. Cu dezbatere politică s-a reușit să se găsească modalități de compromis, legislații modificate atât în domeniul retrocedărilor, învățământului, în administrație. (...) Asta va fi o analiză la nivelul celor două conduceri ale celor două partide (n.r. despre protocolul parlamentar cu PSD). Eu unul nu fac parte din acel segment care ia astfel de decizii, eu sunt doar un deputat cât de cât profesionist”, a declarat Marton Arpad.