UDMR și ALDE susțin Codul Fiscal în varianta actuală, cu TVA de 19%, au declarat liderii celor două formațiuni, Kelemen Hunor, respectiv, Călin Popescu-Tăriceanu, după ce Victor Ponta a anunțat că se revine la propunerea ca TVA să scadă la 20%.

"ALDE va susține actualul Cod Fiscal în forma lui care deja a fost adoptată în Parlament. Este și o chestiune de consecvență, de angajament față de partenerii sociali, partenerii din mediul economic, față de Coaliția pentru dezvoltare cu care am lucrat și am convenit aceste măsuri", a declarat Tăriceanu, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă ALDE este de acord cu TVA de 20%, având în vedere că premierul Victor Ponta s-a arătat dispus să accepte această variantă, copreședintele ALDE a spus că nu e de acord și că nu a existat nicio discuție în cadrul coaliției de guvernare pe această temă.

"Eu cred că TVA trebuie redusă la 19% pentru că trebuie dat un impuls puternic consumului. Renunțarea la un punct procentul de la TVA nu schimbă radical datele problemei. Nu din acest punct de reducere a TVA am avea, eventual, anumite dezechilibre, dar cred că impactul psihologic aupra consumatorilor, și asupra pieței, și asupra economiei va fi unul mult mai mare decât dacă reducem la 19%, mai ales având în vedere că înainte TVA a fost acest nivel", a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că la consultările tehnice privind Codul Fiscal Uniunea susține reducerea TVA la 19%, dar, dacă nu se va întruni majoritatea pentru această propunere, va accepta și varianta Guvernului privind TVA de 20%.

"Noi mergem pe varianta noastră de reducere a TVA la 19%, dacă nu se va întruni majoritatea, susținem varianta Guvernului cu un TVA de 20%. În privința celorlalte 5 măsuri importate, printre care cele referitoare la taxa pe stâlp, la dividende, care reprezintă sume considerabile, acestea pot fi amânate până în 2017", a precizat Kelemen Hunor.

La rândul său, copreședintele Partidului Național Liberal Alina Gorghiu a scris pe Facebook că inițiativa PNL privind dialogul și multiplele discuții constructive din ultima perioadă la nivelul clasei politice pe temele majore dau primele rezultate. „PSD a dat deja un prim semnal ca va accepta o variantă nouă a Codului Fiscal. (...) Sunt convinsă că, la discuțiile dintre partide, vom conveni asupra unor soluții sustenabile atât pentru Codul Fiscal, cât și pentru celelalte teme care țin de macrostabilitatea economică – inclusiv noua lege a salarizării”, a scris Gorghiu.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la începutul ședinței de guvern, că TVA va fi 20% și nu 19%, și că a discutat acest lucru și cu președintele Klaus Iohannis și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, exprimându-și, totodată, speranța că săptămâna viitoare va fi adoptat Codul Fiscal. 

Guvernul a propus inițial un TVA de 20%, dar premierul a anunțat, din Turcia, că taxa va fi redusă la 19%.

Pe 21 iunie, Ponta a scris pe Facebook că a fost vizitat la Istanbul, unde se operase la genunchi, de către miniștrii Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și cel al Finanțelor, Eugen Teodorovici, cu care a decis să susțină în Parlament scăderea cotei standard a TVA la 19%, nu la 20%. 

Discuțiile tehnice privind Codul Fiscal între partidele parlamentare vor avea joi.