UDMR, care a introdus săptămâna trecută printr-un amendament în Senat majorarea indemnizațiilor pentru demnitari, a propus recalcularea salariilor angajaților de la nivelul administrației publice locale, iar Parlamentul s-a conformat.

UPDATE

După dezbateri cu certuri și jigniri, deputații au adoptat proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.115/2022 pentru completarea art.I din OUG nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Un număr de 168 de deputați au votat "pentru", 79 "împotrivă" și patru s-au abținut.

Astfel, legea care prevede creșterea salariilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

+++

Deputata PNL Raluca Turcan a anunțat că în Camera Deputaților s-a decis că nu cresc salariile parlamentarilor, afirmând că la Senat s-a greșit și s-a creat percepția că demnitarii sunt preocupați doar de salariile lor.

"Bugetarii nu trebuie puși cap în cap cu angajații din privat. Salariul minim va crește, au început discuțiile tripartite, astfel încât salariile să poată sa fie plătite concomitent cu dezvoltarea investițiilor. Autoritățile publice locale trebuie susținute, pentru că de la bază se dezvoltă comunitățile. Pentru buna gospodărire, pentru integritate și activitate în interesul comunității. Normal este să crească salariile tuturor angajaților din România, atât celor din privat, cât și celor de la stat raportat la rata inflației. Dacă vrem performanță într-o primărie - avem nevoie și de salarii decente. Fiecare angajat să primească un salariu în funcție de calificările și responsabilitățile pe care le are", a spus Raluca Turcan în Comisia de specialitate.

+++

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de UDMR, legea salarizării unitare prevede că salariile personalului din administrațiile locale se stabilesc în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean, care, se ajustează, anual, la valoarea salariului minim.

Uniunea afirmă că, în ultimii patru ani, prevederea legală nu a fost aplicată în toate domeniile, rezultând diferențe salariale semnificative. Tot în ultimii patru ani nu s-a înregistrat o majorare salarială la nivelul administrației publice locale, astfel încât s-a creat inechitate și diferențe în sectorul bugetar, astfel că UDMR susține că exclusiv salariile angajaților de la nivelul administrației publice locale trebuie ajustate.

„Din cauza creșterii costului vieții, a inflației și a prețurilor revoltătoare la energie, este firesc că o parte semnificativă a populației a aflat, cu stupoare, de propunerea majorării salariilor. Totuși, trebuie să subliniem faptul că funcționarea primăriilor din localitățile mici este amenințată de nerespectarea prevederilor din Legea salarizării. Există un pericol real ca unele primării să rămână fără angajați”, a declarat Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților.

Acesta a subliniat că majorarea salarială nu amenință o viitoare creștere a pensiei și a salariului minim, care urmează a fi negociate, la întocmirea bugetului anului viitor, în coaliția de guvernare.

„Trebuie să ne străduim pentru echitate. Cadrul juridic trebuie să fie ajustat astfel încât să ofere soluții reale la problemele oamenilor. Așa vom face cu salariile și îndemnăm să se procedeze la fel și în cazul pensiilor”, a subliniat Csoma Botond.

După ședința de luni, grupul UDMR din Camera Deputaților a confirmat poziția Uniunii conform căreia recalcularea indemnizațiilor deputaților și senatorilor în funcție de salariul minim nu este o prioritate și, ca atare, parlamentarii UDMR vor susține exclusiv creșterea salariilor angajaților de la nivelul administrației publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaților.

Pe 21 septembrie, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat un proiect de lege care prevede majorări salariale pentru demnitari de la 1 noiembrie.

În prezent, salariile demnitarilor sunt înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie. UDMR a introdus o actualizare a indemnizațiilor demnitarilor cu salariul minim din 2021, majorat și el între timp.

O altă prevedere introdusă de UDMR și aprobată de senatori vizează o creștere de 25% a salariilor la Secretariatul General al Guvernului, Parlament, Consiliul Legislativ și Administrația Prezidențială, pe perioada cât aceste instituții au activitate.

Proiectul, adoptat cu 91 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" și patru abțineri a intrat marți la votul Camera Deputaților, for decizional în acest caz.