Președintele UDMR, Kelemen Hunor, așteaptă să vadă dacă diplomația românească va fi în stare de o ofensivă diplomatică astfel încât în acest an, la finele președinției Consiliului Uniunii Europene, România să adere la spațiul Schengen.

„Sper că va începe un marș diplomatic pentru ca România, în 2019, să fie acceptată în zona Schengen. Pentru că România îndeplinește condițiile tehnice (...) și fiecare tărăgănare, fiecare amânare și fiecare motiv invocat nu face altceva decât să dovedească, dintr-o cauză sau alta, artificial, că Bulgaria și România se vor păstrate în afara zonei Schengen”, a spus Kelemen Hunor vineri, în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) de la Târgu Mureș.

„Eu cred că asta nu e bine, nu e corect și nimeni nu poate să accepte acest lucru pentru că niște criterii politice a avut aderarea la UE, iar aceste criterii tehnice România le-a întrunit așa că așteptăm cu mare interes să vedem dacă diplomația românească va fi în stare de o ofensivă, de un marș diplomatic la finele căruia să putem spune că România, în 2019, la finele președinției Consiliului Uniunii Europene, va adera la Schengen”, a mai spus liderul UDMR, potrivit traducerii oficiale, citate de Agerpres.

De altfel, Kelemen Hunor crede că aderarea României la Schengen s-ar putea să fie poate singurul rezultat palpabil al acestei președinții, întrucât în campania electorală europarlamentară nu se vor lua alte decizii importante.

El a mai afirmat că președinția Consiliului UE a României este una „atipică”, având în vedere că nu trebuie luate decizii politice pentru care să fie nevoie de mari competențe, însă unele prezențe la Bruxelles ale unor membri ai Guvernului român au devenit „comice”.

„Eu cred că nu ar trebui să continuăm astfel pentru că o chestie este cum se spun aici, acasă lucruri, dar la Bruxelles s-ar putea ca nu cormoranii să fie nevoiți să înoate în piscine, s-ar putea ca acolo să nu se înțeleagă despre ce este vorba și că totul a început cât se poate de prost, asemeni într-o manieră de comedie, comică. Eu cred că acest lucru se va schimba, se va corija”, a concluzionat Kelemen Hunor.