Rectorul UBB Cluj-Napoca, Daniel DavidUE și NATO oferă siguranță României, chiar dacă instituțiile interne nu sunt încă reziliente
Anul acesta, România trece printr-un amplu ciclu electoral, cu alegeri locale, europene, parlamentare și prezidențiale desfășurate într-un context geopolitic și regional extrem de tensionat.
Aceste circumstanțe ne situează într-un moment de răscruce, cu viitorul deschis către multiple posibilități, inclusiv scenarii mai puțin dorite.
În acest context, Euractiv.ro l-a invitat pe prof. univ. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și reputat psiholog, să-și exprime opiniile despre procesele politice actuale, situația educației și pașii necesari pentru a consolida poziția României în Europa și în lume.
Euractiv.ro: — Cum vi se pare actuala campanie electorală? Credeți că este ceea ce interesează electoratul român și ce șanse are acesta să ia decizia bună?
Daniel David: — Cred că cel puțin în ceea ce privește candidații la poziția de președinte campania electorală a scos (și va scoate) în evidență informații relevante, utile pentru alegători. Alegerile parlamentare trec mai în umbră, iar acest lucru nu este bun.
— Credeți că avem reziliența necesară – populația, clasa politică națională, comunitatea europeană – pentru a face față unor evenimente legate de modificări în ordinea internațională cu care eram acomodați: alegerile din SUA, războiul din Ucraina, eventuale conflicte în orientul îndepărtat?
— Cred că apartenența la UE și NATO reprezintă mecanisme de siguranță pentru România într-o lume complexă și complicată. Asta ne ajută, chiar dacă instituțiile interne nu sunt încă mereu suficient de reziliente, luate independent de acest suport extern.
— În acest moment, dumneavoastră cum evaluați politicile noastre publice legate de învățământ? Suntem pe drumul bun?
— Avem în general (cu unele excepții) premise bune prin noile legi ale educației, care promovează instituții moderne (unele chiar noi – ex. precum învățământul dual), inițial ca forme. Mă tem însă de capacitatea noastră de a le da rapid și corect și conținutul adecvat, pentru a avea o funcționare eficientă și a nu le distorsiona.
— Care ar fi primele lucruri pe care ar trebui să le facă o guvernare eficientă pentru a traversa deșertul unor conjuncturi nefavorabile obiceiurilor și valorilor noastre actuale?
— Punerea educației ca prioritate zero și organizarea dezvoltări societății în jurul acesteia. Educația, prin învățământul superior și cercetarea științifică, formează specialiști și generează cunoaștere-inovație, fără de care orice reformă și dezvoltare a societății sunt sortite eșecului. Tot în acest context formăm profesorii care ne vor educa copiii. Așadar, o eficiență în educația superioară și preuniversitară este garanția bunăstării personale și sociale în prezent și viitor.
Comentarii