Partidul Social Democrat ar fi scăzut în popularitate după asaltul asupra justiției din Parlament, potrivit unui sondaj IMAS, publicat de Newsweek România. Un sondaj CURS arată că Liviu Dragnea n-ar intra în turul II la prezidențiale.

În decembrie 2017, PSD era cotat la 32,4% într-un alt sondaj IMAS. În iunie, după cea de-a doua condamnare în primă instanță a lui Liviu Dragnea și în contextul trecerii codurilor penale fără o dezbatere reală în Parlament, social-democrații ar fi ajuns la doar 28,4% din intențiile de vot ale românilor, informează Newsweek România.

Și ALDE a scăzut în intențiile de vot. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a pierdut 2 procente din decembrie 2017, ajungând la doar 8,6% din intențiile de vot, conform cercetării de tip omnibus pe care IMAS o efectuează lunar pe un eșantion de 1.200 de persoane cu vârsta peste 18 ani.

Conform IMAS, PNL ar fi depășit în iunie PSD cu 0,8%. Astfel, PNL a ajuns la 29,2% din intențiile de vot, în creștere cu două procente față de luna decembrie a anul trecut.
De asemenea, tot în creștere este și USR, care a câștigat anul acesta aproape 3% din intențiile de vot ale electoratului român, ajungând la 11,3%.

Deși încă nu există oficial ca partid, Mișcarea România Împreună a fostului premier Dacian Cioloș, are o intenție de vot de 8%.

Totuși, dacă ar fi alegeri parlamentare anul acesta, iar PSD cu ALDE ar face în continuare alianță, ar obține cele mai multe mandate în Parlament, după redistribuirea mandatelor: 40,9%. Dar, actuala coaliție de guvernare nu ar mai avea o majoritate confortabilă.

PNL ar obține 32% din mandatele de deputați și senatori, în timp ce USR și cu MRÎ, dacă ar merge împreună, ar avea 21,3% în Parlament.

Dragnea nu ar intra în turul al II-lea la alegerile prezidențiale

Un sondaj realizat în urmă cu câteva zile de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) și publicat de știripesurse.ro, arată că, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc acum, Klaus Iohannis ar obține 43% din voturi, în creștere cu 4% față de precedentul sondaj al CURS.

Șeful statului ar fi urmat de Călin Popescu-Tăriceanu - cu 22%.

Liviu Dragnea nu ar intra în turul al doilea al prezidențialelor - o premieră pentru PSD - liderul social-democraților scăzând în preferințele votanților de la 22% la 12%.

Fostul premier Dacian Cioloș, liderul partidului Mișcarea România Împreuna (MRI), a crescut de la 4% în aprilie la 10% în iunie.