Partidul Social Democrat ar fi scăzut în popularitate după asaltul asupra justiției din Parlament, potrivit unui sondaj IMAS, publicat de Newsweek România. Un sondaj CURS arată că Liviu Dragnea n-ar intra în turul II la prezidenţiale.

În decembrie 2017, PSD era cotat la 32,4% într-un alt sondaj IMAS. În iunie, după cea de-a doua condamnare în primă instanță a lui Liviu Dragnea și în contextul trecerii codurilor penale fără o dezbatere reală în Parlament, social-democraţii ar fi ajuns la doar 28,4% din intențiile de vot ale românilor, informează Newsweek România.

Şi ALDE a scăzut în intenţiile de vot. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a pierdut 2 procente din decembrie 2017, ajungând la doar 8,6% din intențiile de vot, conform cercetării de tip omnibus pe care IMAS o efectuează lunar pe un eșantion de 1.200 de persoane cu vârsta peste 18 ani.

Conform IMAS, PNL ar fi depăşit în iunie PSD cu 0,8%. Astfel, PNL a ajuns la 29,2% din intențiile de vot, în creștere cu două procente față de luna decembrie a anul trecut.
De asemenea, tot în creștere este și USR, care a câștigat anul acesta aproape 3% din intențiile de vot ale electoratului român, ajungând la 11,3%.

Deși încă nu există oficial ca partid, Mişcarea România Împreună a fostului premier Dacian Cioloș, are o intenție de vot de 8%.

Totuși, dacă ar fi alegeri parlamentare anul acesta, iar PSD cu ALDE ar face în continuare alianță, ar obține cele mai multe mandate în Parlament, după redistribuirea mandatelor: 40,9%. Dar, actuala coaliție de guvernare nu ar mai avea o majoritate confortabilă.

PNL ar obține 32% din mandatele de deputați și senatori, în timp ce USR și cu MRÎ, dacă ar merge împreună, ar avea 21,3% în Parlament.

Dragnea nu ar intra în turul al II-lea la alegerile prezidenţiale

Un sondaj realizat în urmă cu câteva zile de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) şi publicat de ştiripesurse.ro, arată că, dacă alegerile prezidenţiale ar avea loc acum, Klaus Iohannis ar obţine 43% din voturi, în creştere cu 4% faţă de precedentul sondaj al CURS.

Şeful statului ar fi urmat de Călin Popescu-Tăriceanu - cu 22%.

Liviu Dragnea nu ar intra în turul al doilea al prezidenţialelor - o premieră pentru PSD - liderul social-democraţilor scăzând în preferinţele votanţilor de la 22% la 12%.

Fostul premier Dacian Cioloş, liderul partidului Mişcarea România Împreuna (MRI), a crescut de la 4% în aprilie la 10% în iunie.