Într-un moment rar în care au apărut public împreună, liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au răspuns la câteva întrebări ale jurnaliștilor, printre care la unele despre creșterea pensiilor.

"Și eu, și domnul prim-ministru vedem această necesitate de majorare a pensiilor. Cred că ar trebui, domnule prim-ministru, să începem discuția și să intrăm cu Legea bugetului în Parlament din luna noiembrie, odată cu a doua rectificare bugetară, astfel încât să fie stabilitate și predictibilitate și vom veni, sunt ferm convins, cu toate aceste lucruri", a spus Ciolacu, întrebat despre majorare cu cel puțin 16% a pensiilor.

La rândul său, Nicolae Ciucă a declarat că a discutat cu Marcel Ciolacu despre majorarea pensiilor și s-a discuta și în Guvern despre necesitatea datelor concrete privind proiecția bugetului pe anul 2023.

"Am discutat cu ministrul de Finanțe și în luna octombrie vom avea o primă analiză a proiectului de buget pe 2023, urmând ca în noiembrie să fie înaintat Parlamentului spre aprobare. Dacă anul trecut am adoptat proiectul în decembrie, ne dorim, pentru că tot e aici domnul președinte (Marcel Ciolacu - n.r.), să ne asumăm angajamentul să-l adoptăm în noiembrie", a precizat premierul.

Întrebat dacă s-au făcut simulări pe creșterea pensiilor, el a răspuns că nu, pentru că "nu avem cifrele".

După ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre majorarea care să se aplice de la 1 ianuarie 2023, Marcel Ciolacu a spus că nici el, nici șeful PNL nu au înaintat o dată exactă.

"Cunoaștem foarte bine cine a înaintat (data - n.r.). Totuși, decizia o să fie la domnul prim-ministru, la mine și la domnul Kelemen Hunor", a replicat Ciolacu.

Ciucă a revenit și el cu precizări și a spus că este vorba despre "o decizie responsabilă și nu vrem să lansăm în spațiul public cifre care nu se susțin pe datele bugetului".

Cei doi au făcut declarațiile la finalul participării la Conferința internațională „Curtea de Conturi a României - Digitalizare în audit”, eveniment aniversar organizat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea legii de reînființare a instituției.