Pe listele USR vor candida pe 11 decembrie fostul ministru Cristian Ghinea și șapte secretari de stat și consilieri din ministere.

Aceștia au fost prezentați miercuri de USR, în cadrul unei conferințe de presă.

"Vrem să schimbăm împreună modul în care se face politică în România, vrem să avem o guvernare transparentă, vrem să avem oameni cinstiți în funcția publică și vrem să schimbăm modul în care clasa politică se raportează la cetățeni", a declarat președintele USR, Nicușor Dan.

Guvernul Cioloș a fost un exemplu în această direcție, "de aceea dorim ca Dacian Cioloș să continue după alegerile din 11 decembrie să fie premierul României", a spus Dan.

El a mai spus că, în sfârșit, oamenii au cu cine să aleagă, după ce până acum românii au fost nevoiți să aleagă răul cel mai mic: "Acum credem că prin USR există, în sfârșit, un partid pe care oamenii să-l aleagă pozitiv".

Liderul Uniunii Salvați România a precizat că, după alegeri, există doar două alternative de premier: Dacian Cioloș sau Liviu Dragnea. Ultima variantă ar fi "un dezastru", ar fi "rușinos ca România să fie singura țară din UE condusă de un premier condamnat penal".

"Avem o alegere între o teleormanizare a României și o Românie modernă, europeană. Avem alegerea între sărăcie și un drum către prosperitate și normalitate în România", a susținut el.

Dan Barna, secretar de stat în MFE, a declarat că "în momentul de față chiar trăim un moment istoric, comparabil, poate, cu ceea ce a însemnat pașoptismul", subliniind că există opțiunea "revenirii decenței, normalității și echilibrului în viața politică". 

Pe lista USR vor mai figura Ionuț Moșteanu, secretar de stat la Transporturi, Cătălin Drulă, consilier de stat al prim-ministrului pe probleme de infrastructură, Tudor Pop, directorul de cabinet al lui Ghinea la Ministerul Fondurilor Europene, Oana Bîzgan, chief of staff la Invest Romania, Claudiu Năsui, consilier la Finanțe, și Manuel Costescu, secretar de stat la Ministerul Economiei. 

Ghinea și-a anunțat miercuri dimineața plecarea din Guvern pentru a candida la parlamentare.

"Ultima mea ședință ca membru în Guvernul Cioloș. E un sentiment ciudat. Pare un secol privind înapoi, dar nu au trecut nici șase luni de ministeriat, nici un an de când am mers la Cancelarie”, a scris Cristian Ghinea pe pagina sa de Facebook.

Ghinea a specificat că au existat discuții ale USR și cu miniștrii Vlad Voiculescu (Sănătate) și Dragoș Pîslaru (Muncă), dar că aceștia au ales să rămână în Guvern: "Eu am înțeles perfect dilema lor, este o alegere foarte grea, pentru că noi am fost miniștri scurt timp și am reușit să facem foarte multe lucruri. (...) Și Vlad și Dragoș au rămas pentru că au proiecte importante (...) dar ne-au asigurat și pe mine, și pe Nicușor că ne susțin, sper să o facă și public", a spus el.