Pe listele USR vor candida pe 11 decembrie fostul ministru Cristian Ghinea şi şapte secretari de stat şi consilieri din ministere.

Aceştia au fost prezentaţi miercuri de USR, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Vrem să schimbăm împreună modul în care se face politică în România, vrem să avem o guvernare transparentă, vrem să avem oameni cinstiţi în funcţia publică şi vrem să schimbăm modul în care clasa politică se raportează la cetăţeni", a declarat preşedintele USR, Nicuşor Dan.

Guvernul Cioloş a fost un exemplu în această direcţie, "de aceea dorim ca Dacian Cioloş să continue după alegerile din 11 decembrie să fie premierul României", a spus Dan.

El a mai spus că, în sfârşit, oamenii au cu cine să aleagă, după ce până acum românii au fost nevoiţi să aleagă răul cel mai mic: "Acum credem că prin USR există, în sfârşit, un partid pe care oamenii să-l aleagă pozitiv".

Liderul Uniunii Salvaţi România a precizat că, după alegeri, există doar două alternative de premier: Dacian Cioloş sau Liviu Dragnea. Ultima variantă ar fi "un dezastru", ar fi "ruşinos ca România să fie singura ţară din UE condusă de un premier condamnat penal".

"Avem o alegere între o teleormanizare a României și o Românie modernă, europeană. Avem alegerea între sărăcie și un drum către prosperitate și normalitate în România", a susţinut el.

Dan Barna, secretar de stat în MFE, a declarat că "în momentul de faţă chiar trăim un moment istoric, comparabil, poate, cu ceea ce a însemnat paşoptismul", subliniind că există opţiunea "revenirii decenţei, normalităţii şi echilibrului în viaţa politică". 

Pe lista USR vor mai figura Ionuţ Moşteanu, secretar de stat la Transporturi, Cătălin Drulă, consilier de stat al prim-ministrului pe probleme de infrastructură, Tudor Pop, directorul de cabinet al lui Ghinea la Ministerul Fondurilor Europene, Oana Bîzgan, chief of staff la Invest Romania, Claudiu Năsui, consilier la Finanţe, şi Manuel Costescu, secretar de stat la Ministerul Economiei. 

Ghinea şi-a anunţat miercuri dimineaţa plecarea din Guvern pentru a candida la parlamentare.

"Ultima mea şedinţă ca membru în Guvernul Cioloş. E un sentiment ciudat. Pare un secol privind înapoi, dar nu au trecut nici şase luni de ministeriat, nici un an de când am mers la Cancelarie”, a scris Cristian Ghinea pe pagina sa de Facebook.

Ghinea a specificat că au existat discuții ale USR și cu miniștrii Vlad Voiculescu (Sănătate) și Dragoș Pîslaru (Muncă), dar că aceștia au ales să rămână în Guvern: "Eu am înțeles perfect dilema lor, este o alegere foarte grea, pentru că noi am fost miniștri scurt timp și am reușit să facem foarte multe lucruri. (...) Și Vlad și Dragoș au rămas pentru că au proiecte importante (...) dar ne-au asigurat și pe mine, și pe Nicușor că ne susțin, sper să o facă și public", a spus el.