Deputatul PPUSL Dorel Căprar, partid controlat de Dan Voiculescu, a depus un proiect de lege prin care vrea ca polițiștii locali să primească, pe modelul personalului medical, un stimulent financiar de până la 2.000 de lei pentru lupta contra covid.

"Se aprobă acordarea unui stimulent în cuantum de 2.000 lei, pe lună, pentru funcționarii publici cu funcție specifică de polițist local din cadrul Poliției Locale, și a 1.000 lei, pe lună, pentru funcționarii publici cu funcții generale și personal contractual din cadrul Poliției Locale, pe perioada stării de urgenți și a stării de alertă, din de salarii al unității angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinație, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene”, spun inițitoarii.

De asemenea, este prevăzut ca stimulentul să nu fie cuprins în baza de calcul lunară a contribuției de asigurări sociale.

În expunerea de motive, inițiatorii spun că "riscul la care sunt supuși funcționarii publici cu funcție specifică de polițist local și personalul contractual cu atribuții de pază din cadrul polițiilor locale pe perioada pandemiei, prin expunerea acestora la situații cu risc major de infectare, se impune adoptarea prezentei legi”.

Proiectul poartă și semnătura deputaților PSD Vasile Cocoș și Adrian Todor.

Inițiatorul, Dorel Căprar, a fost exclus din PSD la finalul lunii aprilie după ce altărui de alți 3 colegi și mai mulți șefi de la Drumuri și Poduri Timișoara a fost trimis în judecată în dosarul șpăgilor de la Vama Nădlac 2.

+++

În luna aprilie, Guvernul a alocat 100 de milioane de euro pentru bonusuri lunare plătite cadrelor medicale ce vor lucra cu pacienți infectați cu noul coronavirus.

Stimulentele de risc sunt în valoare de circa 500 de euro (2.500 lei) lunar și sunt plătite atât medicilor implicați în lupta împotriva virusului, cât și personalului medico-sanitar, inclusiv cel auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților cu COVID-19.

Banii sunt alocați din fonduri europene, potrivit ministrului de resort Marcel Boloș, care anunța în aprilie că aproximativ 75.000 de cadre medicale vor beneficia de acești bani. Pentru acest stimulent nu se plătesc contribuții de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate, ci doar impozitul pe venit de 10%.