Inițiativa legislativă a USR care interzice funcționarea sălilor de jocuri de noroc pe o rază de 300 de metri de școli și alte locuri a fost adoptat luni de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Au fost 97 de voturi "pentru" și un singur vot "împotrivă".

Proiectul a primit raport comun de admitere de la Comisiile economică și juridică din Senat.

De menționat că Guvernul nu susține proiectul și a emis un punct de vedere negativ asupra lui. (Detalii)

Inițiativa, care propune modificarea OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, este a USR și a fost semnată de toate formațiunile politice, cu excepția AUR și a minorităților naționale. Ulterior, în plen, AUR a anunțat că susține proiectul și a cerut mai multe inițiative de acest fel.

Prin proiect se propune că sălile de jocuri de noroc să nu mai fie amplasate pe o rază de 300 de metri pietonali de de unitățile de învățământ, inclusiv campusurile aferente, a unor locuri de joacă pentru copii amenajate în spații închise sau deschise, lângă așezăminte de cultură, sănătate, cu caracter social sau religios, dar nici lângă instituții financiar-bancare.

De asemenea, nu va fi voie să fie amplasate aceste săli de jocuri nici în locuri unde obstrucționează traficul și limitează accesul către imobile, pasaje pietonale, stații ale mijloacelor de transport în comun.

Vor dispărea aparatele de tip slot machine din cafenele, baruri și restaurante care nu au ca obiect de activitate desfășurarea de jocuri de noroc. Inițiatorii amendamentului spun că acest lucru este întâlnit cu precădere în mediul rural, acolo unde în astfel de localuri sunt, de regulă, și aparate de jocuri de noroc.

Totuși, se pot organiza săli de jocuri în cinematografe, săli de spectacole și de sport, case de cultură și altele, dacă se asigură acces separat pentru jucători și nu sunt deranjate în vreun fel celelalte activități, iar accesul minorilor este strict interzis.

"Deși actul normativ în discuție, OUG 77/2009, definește participantul la jocul de noroc drept o persoană fizică majoră cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți și interzice accesul minorilor în locațiile specializate pentru desfășurarea jocurilor de noroc, precum și participarea acestora la orice tip de joc de noroc, realitatea societății românești reflectă faptul că legislația în vigoare nu protejează această categorie vulnerabilă prin măsuri eficace", se arată în expunerea de motive.

Proiectul a fost adoptat în contextul în care Parlamentul a început o "luptă" cu companiile de jocuri de noroc. Pe 1 martie, tot plenul Senatului a dezbătut și votat miercuri proiectul de lege prin care se interzice difuzarea la radio și TV, în intervalul orar 06:00 - 23:00, a reclamelor la jocurile de noroc. Proiectul a fost adoptat cu 80 de voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" și două abțineri, iar acum este așteptat votul final de la Camera Deputaților. (Detalii)