USR a depus un proiect de lege pentru ca sălile de jocuri de noroc să nu poată funcționa în localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori, iar în localitățile mai mari, nu în clădiri rezidențiale sau la mai puțin de 300 de metri de o altă sală.

„Avem un stat slab care i-a lăsat pe cei mai vulnerabili dintre noi în mâinile lacome ale operatorilor de jocuri de noroc. Din cauza asta avem, pe de o parte, zeci de mii de victime, de oameni dependenți, ruinați și în prag de suicid, în special în zonele mai sărace, rurale. De cealaltă parte, avem operatori economici care fac profituri de miliarde de lei, care s-au extins până și în cele mai uitate sate din țară și care au deschis săli de jocuri în lanț, la fiecare parter de bloc, în mediul urban. Trebuie să facem sălile de jocuri de noroc mai puțin accesibile, trebuie să le scoatem din zonele rurale, de la parterul blocurilor, din mentalul colectiv. Avem nevoie de un proiect legislativ care să limiteze accesul la sălile de jocuri de noroc, urgent. Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta”, declară deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul legii.

Proiectul USR completează OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc în sensul introducerii unor noi criterii pentru obținerea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc.

Concret, sălile de jocuri să nu-și poată desfășura activitatea în clădiri rezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă – practic, la parterul blocurilor – și nici în spații care se află la mai puțin de 300 de metri de o altă sală de jocuri de noroc.

Totodată, pentru a diminua prezența sălilor de jocuri în mediul rural, proiectul prevede interdicția ca acestea să funcționeze în localități cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori.

USR susține că proiectul său ține cont de legislația din țări membre ale Uniunii Europene și de paradigma centrată pe ideea că sălile de jocuri de noroc nu trebuie să fie ușor accesibile, ci trebuie să fie departe de „zonele vulnerabile” sau de clădirile rezidențiale.

Formațiunea dă exemplul Austriei, unde operatorii de la nivelul tuturor landurilor trebuie să respecte, în vederea obținerii autorizației de funcționare, un raport maxim de un aparat de jocuri de noroc la 1.200 de locuitori. În Cehia, în orașe precum Praga, Brno și Ostrava au fost interzise complet jocurile de noroc. În Germania, în landul Baden-Württemberg, sălile de jocuri trebuie să fie plasate la cel puțin 500 de metri una de alta. În Letonia, sunt interzise jocurile de noroc în clădirile rezidențiale, iar în Spania sălile de jocuri de noroc nu pot fi amplasate în zonele vulnerabile.