Parlamentari de la PSD și AUR s-au jignit tocmai în Comisia de regulament unde trebuie să decidă sancțiuni mai dure pentru derapajele deputaților.

Copreședintele AUR, George Simion, a transmis live pe pagina lui de Facebook.

Pe înregistrare se aud mai multe schimburi de replici între deputatul PSD Alfres Simonis, supărat că doar el poartă mască, și George Simion. 

Apoi, un reprezentant AUR a intrat în sală să filmeze ședința, însă Simonis i-a cerut să iasă afară. Deputatul AUR Titi Stoica i-a luat apărarea celui care voia să filmeze, moment în care Alfred Simonis i-a spus lui George Simion: "George, ia-ți maimuța de aici".

În replică, George Simion i-a spus colegului de la PSD: "Dacă te bate Simion pe tine, ce zici?”.

În ședința de plen de miercuri, deputatul minorităților germane, Ovidiu Ganț, a acuzat faptul că Ciprian Titi Stoica  l-a numit "nazist”. Deputatul a cerut Parchetului General să se autosesizeze.

″În baza articolului Regulamentului care prevede că pot sesiza plenului probleme în desfășurarea mandatului, doresc să informez plenul asupra următoarelor: astăzi am fost victima unei agresiuni verbale fără precedent din partea unui deputat AUR, numitul Ciprian Titi Stoica. De 17 ani sunt membru al Camerei Deputaților și niciodată nu mi-am permis să jignesc vreun coleg sau să aduc injurii cuiva, cu atât mai puțin unui membru al Camerei. Astăzi dimineață, în timpul ședinței de Regulament, deputatul Ciprian Titi Stoica m-a numit nazist, insistând în continuare citez - ”ăsta e adevărul istoric, sunteți naziști””, a spus Ganț în fața colegilor din plen.

Titi Stoica s-a apărat spunând că ceea ce a spus a fost "o declarație politică".

”Asemenea fapte, de a cataloga și a pedepsi un grup întreg pentru tot ce face un individ sunt metode naziste. De aceea m-am și adresat cu acest cuvânt. Și, în plus, a fost o declarație politică. Am și spus, este totul filmat, se poate dovedi. Instanțele de judecată își vor face treaba în această speță și o pot lămuri", a explicat deputatul AUR.

”Pe live, Ciprian Titi Stoica a folosit către ceilalți membri ai comisiei termenul de naziști, iar Alfred Simonis către Ciprian Titi Stoica termenul de maimuță. Ăsta este nivelul”, a declarat George Simion la finalul ședinței.

Într-o reacție pe Facebook, deputatul USR Dan Barna a afirmat că "jignirile inadmisibile pe care un deputat AUR le-a adus reprezentantului minorității germane nu pot fi tolerate într-o instituție publică și nicăieri altundeva unde trăiesc oameni decenți".

"AUR pretinde că vrea libertate de exprimare în Parlament. Nu vrea. Vrea să provoace, vrea să jignească și vrea să înjure. Vrea să împrăștie frică și teroare. Atât știe. Atât poate. Libertatea de exprimare e sfântă. Dar ce face AUR nu are legătură cu libertatea de exprimare. E abuz, bădărănie și lipsă de bun simț. Eu și colegii mei de la USR suntem onorați să lucrăm alături domnul Ovidiu Ganț, deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România", a scris acesta.

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a transmis că a făcut o reclamație la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe numele deputatului AUR Titi Stoica.