Senatul a aprobat miercuri o lege propusă de USR care ajută antreprenorii să-și ajusteze impozitele și TVA-ul pentru facturile neplătite de la companii închise.

Firmele vor putea să-și actualizeze impozitul și TVA-ul printr-o cerere simplă la ANAF, indicând numele companiei închise și documentele relevante.

USR susține că, de multe ori, firmele de bună credință care au facturi emise către o companie radiată rămân cu valoarea TVA și a veniturilor în sold, deși acestea nu mai pot fi recuperate. Astfel, firmele sunt obligate să plătească impozit pe o sumă de bani pe care nu au încasat-o și nici nu vor mai putea încasa vreodată. 

„Inițiativa va ajuta companiile să își curețe contabilitatea de aceste creanțe și, foarte important, să dea ocazia firmelor să își ajusteze baza de impozitare și să regleze TVA în consecință. Firmele nu trebuie să plătească decât ceea ce datorează statului, nici mai mult, nici mai puțin. De asemenea, este important ca regularizarea să se facă ușor, fără birocrație inutilă, cu o simplă cerere”, spune Claudiu Mureșan, senator USR și inițiatorul legii.


Legea inițiată de senatorii Claudiu Mureșan și Virgil Bob a fost votată de 76 de senatori, fără niciun vot împotrivă, și urmează să fie dezbătută și votată și la Camera Deputaților.