Un deputat PNL a depus un proiect de lege prin care mașinile a două servicii secrete din România să poată fi dotate cu girofar.

Este vorba despre mașinile Serviciului de Informații Externe (SIE) și Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS).

Proiectul pentru modificarea art. 32 alin. (2) lit. b) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede: "Pentru lumina albastră – autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Autorității Vamale Române, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, serviciilor publice Salvamont și Salvaspeo organizate de consiliile județene și consiliile locale, Ministerului Apărării Naționale care însoțesc coloane militare, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Transmisiuni Speciale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență".

În expunerea de motive, senatorul PNL Cristian Niculescu Țăgârlaș spune că "motivele care au stat la baza acordării inițiale a acestui drept subzistă și în prezent, Serviciul de Informații Externe având în continuare atribuții care implică, uneori, deplasări urgente, pe teritoriul național, pentru prevenirea unor evenimente cu consecințe negative sau în anumite situații de criză, este necesară includerea acestuia în sfera autorităților care pot utiliza lumina albastră".

De asemenea, deși activitatea specifică este reprezentată de obținerea de informații pentru securitatea națională, din străinătate, multe dintre activitățile conexe și de suport ale Serviciului de Informații Externe se desfășoară pe teritoriul național și, drept urmare, sediile acestuia, parte din personalul instituției, precum și beneficiarii informațiilor obținute de acest Serviciu se află pe teritoriul României.

"În consecință, pot exista situații în care este necesară transmiterea, în regim de urgență, a unor informații clasificate către beneficiarii legali (factori decidenți ai statului român care se află pe teritoriul național) sau transportarea urgentă a valizei diplomatice până la momentul în care ajunge să depășească granițele țării", a mai spus liberalul Cristian Niculescu Țăgârlaș.

Proiectul a fost depus la Senat, prima Cameră sesizată în acest caz.