Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a avut luni o nouă ședință de coordonare cu miniștrii și secretari de stat ai partidului, iar la finalul întrevederii a spus că una dintre priorități este implementarea cu succes a programului "Anghel Saligny".

"Este important ca toate proiectele mari demarate până acum să fie continuate, într-un ritm susținut și eficient, astfel încât acestea să producă schimbări în bine în viața românilor. Vorbim aici despre reabilitarea și construcția de școli, dar și despre Programele Operaționale Regionale, care vor contribui la modernizarea a sute de orașe din România. Tot pentru a continua dezvoltarea locală și pentru a reduce disparitățile dintre regiuni, una dintre prioritățile PNL este continuarea implementării cu succes a programului liberal ,,Anghel Saligny”, care va asigura fondurile necesare construcției a 10.000 de km de drumuri județene. Concomitent cu acestea, vom continua și dezvoltarea rețelelor de apă-canal, dar și extinderea rețelelor de gaze, finanțate atât prin fonduri europene, cât și prin fonduri de la bugetul de stat", a transmis Nicolae Ciucă pe pagina lui de Facebook.

În aprilie 2022, Guvernul Ciucă a adoptat un act normativ pentru a suplimenta cu peste 15 miliarde de lei (3 miliarde de euro în plus față de cele 10 miliarde deja alocate) programul "Anghel Saligny", botezat PNDL 3.

Banii către primari au ajuns exact înaintea Congresului PNL din 10 aprilie, unde Nicolae Ciucă a fost ales președinte al partidului.

Ciucă spunea atunci că, din cei aproximativ 15,5 miliarde de lei cu care a fost suplimentat bugetul, 10 miliarde vor fi destinați pentru construcția și modernizarea drumurilor, iar 5,5 miliarde pentru extinderea rețelei de gaze.

Înainte de alegerea lui Florin Cîțu în funcția de șef al PNL, în septembrie 2021, Guvernul condus de el a adoptat PNDL 3, decizie care a contribuit ulterior la ruperea Coaliției de guvernare cu USR și aruncarea României într-o criză politică uriașă. Atunci, pentru a-și asigura voturile necesare la Congres, Florin Cîțu a scos pe masă programul "Anghel Saligny" și a promis "modernizarea României".

Șase luni mai târziu, după ce s-a ales cu funcția, liderii din teritoriu s-au plâns că același Cîțu blochează banii, astfel că în urma presiunilor a demisionat sâmbătă din partid.

Modelul programului "Anghel Saligny" este copie după celebrele PNDL 1 și PNDL 2 înființate de Liviu Dragnea tot înainte de momente importante ale partidului: alegerile. 

Pe 6 septembrie 2021, Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de mai multe organizații neguvernamentale și grupuri civice, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență pentru aprobarea PNDL 3.

”Adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituție, în lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern. Totodată, a fost încălcat și art. 141 din Constituția României referitor la Consiliul Economic și Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituție și nici nu s-a primit un aviz. Contrar declarațiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu”, precizează Expert Forum (EFOR), într-un comunicat transmis în toamna anului trecut.

Organizațiile considerau că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituționale, iar ”aprobarea acestuia este un demers care servește mai degrabă intereselor politice”: ”Chiar dacă înțelegem și susținem necesitatea dezvoltării comunităților locale, credem că modalitatea de legiferare aleasă de Guvernul României este abuzivă și necorespunzătoare”.

Expert Forum sublinia faptul că Ordonanța de urgență pentru acest program nu este justificată, astfel că PNDL 3 (Anghel Saligny) ar fi putut fi dezbătut în Parlament.

Totodată, EFOR reamintea că OUG 28/2013, care a reglementat PNDL 1, a fost aprobat în Parlament după doi ani, prin Legea nr. 89/2015, ceea ce este ”inadmisibil” pentru un proiect de o astfel de anvergură.