Președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi seara că nominalizările pentru Ungaria, România și Franța sunt încă deschise.

Am propus 26 candidați, dintre care 23 au fost acceptați. Trei candidați nu au obținut sprijin majoritar din motive diverse. Prin urmare, nominalizările pentru Ungaria, România și Franța sunt încă deschise”, a afirmat Ursula von der Leyen, după ce candidata Parisului, Sylvie Goulard, a fost respinsă de comisiile Parlamentului European după o a doua audiere.

Von der Leyen a mai precizat că s-a întâlnit cu președinții grupurilor PPE, S&D și Renew Europe din Parlamentul European pentru a discuta situația creată.

După respingerea Rovanei Plumb, Viorica Dăncilă i-a trimis luni Ursulei von der Leyen o nouă propunere, în persoana eurodeputatului PSD Dan Nica, deși președinta aleasă a CE ceruse o femeie. 

Situația la București e delicată, fiind greu de presupus că Guvernul Dăncilă rămas fără sprijin în Parlament va mai face o a treia propunere, iar până la formarea unui nou Executiv pare a fi cale lungă.

Potrivit EurActiv.com, liberalii vor forța desemnarea unui comisar european din PNL. O sursă de rang înalt din cadrul Partidului Popular European (PPE) a spus pentru EURACTIV.com că Partidul Național Liberal îl va propune pe eurodeputatul Siegfried Mureșan pentru preluarea postului de comisar european la Transporturi.

O piedică în calea numirii lui Mureșan ar putea fi dorința Ursulei von der Leyen de a păstra echilibrul de gen în cadrul Comisiei pe care o conduce. Liberalii au luat în calcul această situație și s-au gândit la câteva femei, printre care Adina Vălean, care ar putea prelua portofoliul Transporturilor în viitoarea Comisie Europeană.