Ministerul de Finanțe introduce o nouă taxă din 2024 pe pensiile româniilor care se întorc în țară din diaspora, acuză USR.

Taxa a fost introdusă prin amenament la ordonanța trenuleț care se discută acum în ședința comună a comisiilor de muncă și buget din Senat.

"Românii ajunși acum la pensie au plecat să muncească în alte țări de nevoie, nu de bucurie și este cinic ca statul român să îi pedepsească dacă acum aleg să se întoarcă acasă să își vadă nepoții crescând. Cum sa iei din pensiile muncite, contributive, ca sa finanțezi măriri de pensii speciale? USR se opune ferm suprataxării pensiei câștigate de diaspora și am depus deja legi pentru sprijinul acestora privind prelungirea termenelor de completare a vechimii, pentru eliminarea absurdități de a merge la fiecare 6 luni la ambasade să declare că nu au murit și calculul corect”, spune deputata USR Oana Țoiu.

Fostul ministru PSD al Muncii, Marius Budăi, a scris pe contul lui de Facebook faptul că un proiect de lege recent depus la Senat propune aplicarea contribuției de asigurări sociale de Sănătate (CASS) la pensiile care depășesc pragul de 4.000 de lei, însă acesta "nu se bucură de susținere unanimă".

"PSD face front comun și declară răspicat că se va opune acestui proiect, apărând interesele părinților și bunicilor noștri . Această inițiativă vine din partea acelorași politicieni care au decis înghețarea pensiilor în 2021, provocând nemulțumire în rândul seniorilor. Contradicțiile sunt evidente din partea PNL: pe de o parte fac promisiuni cu neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, iar pe de alta se propune o suprataxare a celor care depășesc 4.000 de lei. Din punctul meu de vedere, aceste contradicții denotă o doză destul de mare de neseriozitate a PNL în politicile adresate pensionarilor", a scris Budăi.