Uniunea Salvați România avertizează că majoritatea PSD-ALDE încearcă să blocheze în Parlament legea de achiziție a primului sistem de rachete Patriot și periclitează astfel Parteneriatul Strategic cu SUA.

Potrivit unui comunicat al USR, niciunul dintre senatorii PSD-ALDE nu s-a prezentat marți la ședința Comisiei de apărare și ordine publică din Senat, cu toate că știau că pe ordinea de zi este proiectul de lege care privește achiziția sistemului de rachete Patriot. În lipsa senatorilor PSD-ALDE, ședința nu a avut cvorum și legea nu a putut fi dezbătută.

"PSD-ul și aliații lor aduc România într-o situație fără precedent. Dacă această lege de achiziție a rachetelor Patriot nu va fi adoptată, România nu va reuși să cheltuie cei 2% din PIB pe care s-a angajat în fața partenerilor internaționali că îi va investi în apărare, iar seriozitatea țării noastre în interiorul NATO va fi afectată. Sper totuși că domnul Dragnea, care sunt sigur că a luat această decizie, se va răzgândi, iar legea va fi discutată cel târziu săptămâna viitoare în Comisia de apărare din Senat. Atât domnul Dragnea, cât și aliații domniei sale, ar trebui să înțeleagă că securitatea națională nu este un joc politicianist și nu poate da foc la țară doar pentru a-și salva propria piele", a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia de apărare și ordine publică.

USR atrage atenția în comunicat că, în cele zece luni de guvernare PSD-ALDE, o mare parte a bugetului Ministerul Apărării Naționale s-a dus pe cheltuieli curente, mai ales pensii și salarii, ceea ce arată concentrarea coaliției de guvernare doar pe măsuri populiste fără o acoperire bugetară reală, în detrimentul înzestrării Armatei: "Să nu uităm că la rectificarea bugetară din vară, peste un miliard și jumătate de lei au fost transferați de la capitolul înzestrare la capitolul pensii și salarii".

Guvernul a aprobat, în ședința de miercurea trecută, proiectul de lege privind achiziționarea primului sistem de rachete Patriot.  Proiectul de lege se referă la achiziționarea, începând cu 2017, a șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot - dintre care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Terestre - și a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde de dolari fără TVA.

"Suntem deja în linie dreaptă, miercuri a fost aprobat în ședință de Guvern acest proiect de lege, luni intră în ședința Biroului permanent al Senatului și intră în procedură de urgență în Senat, sperăm ca cel mai târziu peste două săptămâni să avem aprobarea Senatului, să mergem în Camera Deputaților, sunt în pregătiri ca, de îndată ce proiectul de lege a fost aprobat de Parlamentul României, să putem să facem plata primului sistem Patriot, sistem care va deveni operațional cel mai probabil în 2019", a precizat sâmbătă ministrul Apărării, Mihai Fifor, potrivit Agerpres.