PSD și PNL își bat joc de voința celor un milion de români care au semnat inițiativa cetățenească „Fără penali în funcțiile publice”, acuză USR.

Miercuri au boicotat, și PSD și PNL, ședința Comisiei Juridice din Senat, care urma să dezbată, după patru ani de amânări, înscrierea în Constituție a inițiativei care interzice persoanelor condamnate definitiv să fie alese în funcții publice.

Ședința Comisiei a durat doar 40 de secunde. După mai puțin de un minut, președintele Comisiei, senatorul PNL Cătălin Țâgârlaș, a consemnat lipsa cvorumului și a închis urgent întâlnirea. Dezbaterile au fost amânate pentru următoarea săptămână, fără să fie fixată o dată certă.

În plus, președintele Comisiei a anunțat că a depus o serie de amendamente „clarificatoare”. Demersul nu duce la îmbunătățirea actului normativ, ci este o încercare evidentă de a tergiversa parcursul parlamentar al inițiativei, astfel încât referendumul pentru modificarea Constituției să nu poată fi organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, în 24 noiembrie. Practic, amendamentele depuse acum vor întârzia cu lunile procesul de adoptare a inițiativei și organizarea referendumului. 

Senatoarea USR Simona Spătaru, membră a Comisiei juridice, s-a arătat revoltată de felul în care PNL și PSD înțeleg să respecte vocea a peste un milion de români și a atras atenția că o Comisie care nu s-a întrunit din lipsă de cvorum nu poate lua la cunoștință de niște „amendamentele” depuse de președintele ei.

„Acest proiect legislativ așteaptă de patru ani de zile. Senatorii din arcul guvernamental au fost aliniați, nu s-au prezentat la ședință. Românii ar fi putut vota pe 24 noiembrie la referendum dacă raportul Comisiei juridice ar fi fost adoptat, dar nu, PSD și PNL mimează împreună că vor ca persoanele condamnate pentru corupție să nu mai poată avea acces la funcții și la banul public. Ca întotdeauna, PSD și PNL fac abuz de putere și acționează dincolo de limita legilor și a regulamentelor parlamentare, în total dispreț față de voința românilor”, susține Simona Spătaru.   

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției României (L447/2020) are deja raport favorabil de la Comisia de Constituționalitate din Senat, iar luni Biroul Permanent al Senatului a cerut Comisiei juridice să discute de urgență inițiativa legislativă Fără penali în funcțiile publice.

„40 de secunde a durat acest simulacru de ședință, tot 40 de secunde o să le ia românilor să voteze și să sancționeze disprețul pe care PSD și PNL îl au pentru ei. De patru ani stau cu această inițiativă la sertar, o inițiativă care a trecut de Camera Deputaților și care a trecut controlul de constituționalitate al Curții Constituționale”, a declarat Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.

În patru ani, cu 15% în Parlament, USR a reușit să treacă trei legi care interzic penalilor, celor condamnați definitiv, să candideze la o funcție publică. Dar USR consideră că trebuie să trecem asta și în Constituție ca să ne asigurăm ca nicio majoritate toxică nu schimbă legea.

În 2018, peste 1 milion de români au semnat pentru ca principiul „Fără penali în funcții publice” să ajungă în Constituție.

În 2020, Camera Deputaților a adoptat inițiativa după un an de blocaj. La Senat, inițiativa a avut parte de blocaj total. PSD și PNL au boicotat, au blocat și au tergiversat timp de patru ani.

Conform Constituției, Parlamentul României are obligația de a duce la îndeplinire, în cel mai scurt timp, voința cetățenilor, exprimată prin inițiativa de revizuire a Constituției.

+++

Săptămâna trecută, USR cerea Coaliției să deblocheze urgent, în Senat, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, astfel încât referendumul național pentru „Fără penali” să poată fi organizat pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Cerem PSD, PNL și UDMR să voteze săptămâna viitoare inițiativa susținută de peste 1 milion de români. Ea trebuie votată pe 24 octombrie astfel încât pe 24 noiembrie să fie organizat referendumul pentru revizuirea Constituției, iar voința românilor să fie respectată. Știm că, după demersurile USR de ani de zile, au fost adoptate în Parlament legi prin care persoanele condamnate definitiv nu mai pot candida la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, dar, la ce vedem că se întâmplă cu democrația, nu putem fi siguri că la anul sau peste doi ani, când i se mai umflă capul vreunui lider politic, nu o să schimbe legea. De aceea, trebuie ca interdicția să fie în Constituție și să modificăm Legea fundamentală în acord cu voința românilor”, declară Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.