USR acuză Guvernul PSD-PNL că "atinge noi culmi în bătaia de joc la adresa cetățenilor" pentru că "îi pune să-și demonstreze sărăcia și le spune că mult-trâmbițatul ajutor pe card pentru plata facturilor va veni după ce trece iarna".

„Cardul de energie pentru plata facturilor este încă o dovadă de implementare anapoda: tipărești, bagi în plic, trimiți prin Postă, soliciți certificat de validare a datoriei de la asociația de proprietari, te întorci la Postă, stai la coadă să completezi mandat poștal pentru plată. Iar asta de câteva ori, fix pentru cei mai vulnerabili dintre români. Asta este România digitală a Guvernului analog PSD-PNL, care a stabilit o metodă într-atât de greoaie încât de ea să nu poată beneficia cei cu nevoi reale. Cei mai mulți dintre beneficiari sunt oameni despre care instituțiile statului știu toate detaliile necesare: că au dreptul, care le este adresa locului de consum, care le este furnizorul de energie. Pentru acest calup semnificativ, ar fi fost mult mai simplu ca ministerul condus de Marcel Boloș să deconteze direct furnizorului, iar oamenii să primească o factură mai mică, fără atâtea costuri suplimentare, fără stat la coadă, fără dosar cu șină”, a declarat deputatul USR Radu Miruță, citat într-un comunicat de presă.

USR acuză faptul că liderii PSD și PNL au început să se laude încă din noiembrie 2022 cum persoanele vulnerabile vor primi ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, dar, la început de ianuarie 2023, Guvernul nu este în stare să explice concret cum se va acorda sprijinul, administratorii de bloc nu știu cum vor elibera documentele și nici nu au habar cine trebuie să-i instruiască, iar potențialii beneficiarii – circa 2,8 milioane de gospodării, conform estimărilor MIPE – sunt de-a dreptul năuciți. 

Mai mult, ministrul Boloș spune că plata față de furnizorii de energie prin intermediul acestor carduri va fi posibilă de la 1 martie.

În paralel, Guvernul PSD-PNL este responsabil de neactualizarea anuală a prețului lemnelor, importantă pentru ajutorul pe care trebuie să-l acorde Ministerul Muncii pentru încălzirea locuinței familiilor și persoanelor singure care au dreptul la ajutor social în baza Legii 416/2001, mai atrage atenția formațiunea condusă de Cătălin Drulă.

„PSD se laudă că miniștrii săi au făcut totul, dar «uită» fără jenă că domnul Budăi avea obligația legală să actualizeze acest preț la prețul mediu real din piață, ca urmare a amendamentului pe care l-am depus în 2021 la Legea consumatorului vulnerabil și pe care parlamentarii PSD-PNL l-au votat sub presiunea publică. În schimb, ministrul Budăi a lăsat blocat prețul lemnului la 320 lei/metrul cub. Sunt 3,5 milioane de gospodării în România care se încălzesc cu lemne, la câmpie consumă 3-4 metri cubi, iar la munte și de trei ori mai mult într-o iarnă. Sunt peste 500.000 de beneficiari care depind anual de acest ajutor pentru lemne, familii cu resurse foarte puține, care au depus încă din octombrie dosare la primării, și care vor descoperi că ministrul Budăi a lăsat în proceduri prețul lemnului la 320 lei/metrul cub, deși el este mult mai scump, în unele județe chiar dublu ca preț”, a precizat deputata Oana Țoiu, potrivit aceleiași surse.