După ce premierul Marcel Ciolacu a promis reducere a risipei în mandatul său, USR îi propune să înceapă cu desființarea Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.

USR reaminește că actualul premier și președinte al PSD a devenit "luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române", ieșind în stradă la Buzău chiar înainte ca Revoluția să fi început la Timișoara.

A primit certificatul de revoluționar de la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

"Acest Secretariat a transformat recunoașterea meritelor revoluționarilor într-o afacere, iar această situație de batjocură la adresa celor care și-au dat viața sau au fost răniți pentru libertatea noastră trebuie îndreptată. Oportuniștii n-ar trebui să beneficieze de nimic din drepturile pe care le prevede legea acum. Secretariatul pentru acordarea recunoașterii meritelor revoluționarilor este o structură de 35 de oameni, cu 4 demnitari - 1 secretar de stat, 1 subsecretar de stat, 1 secretar general și 1 secretar general adjunct, cu un buget anual de 5 milioane de lei, din care 3 milioane de lei pentru salarii", atrage atenția USR.

Uniunea mai spune că, din banii pe care îi toacă anual Secretariatul revoluționarilor, s-ar putea asigura masă caldă pentru 200.000 de copii sau s-ar putea ține la școală 438 de copii sărăci.

În acest context, USR propune și desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, o sinecură pentru Ion Iliescu și alții. În 2022 au fost aprobate 2,5 milioane de lei de la bugetul de stat pentru o instituție-sinecură care numără 36 de persoane, iar pentru 2023 au fost aprobate alte 3 milioane de lei.

USR a depus, din aprilie 2021, un proiect de lege pentru desființarea IRRD. Adoptat de Senat pe 22 iunie 2021 (prin votul PNL, USR, UDMR și AUR), proiectul este blocat din iunie 2021 la Camera Deputaților.