PNL, PSD și AUR au respins, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, solicitarea USR de dezbatere și adoptare în procedură de urgență a propunerii legislative privind certificatul verde.

„În aceeași ședință în care PNL și-a oficializat, practic, relația de bună colaborare cu PSD, instalându-l interimar la șefia Camerei Deputaților pe Sorin Grindeanu, fostul premier PSD care a semnat OUG 13 și a scos în stradă sute de mii de oameni, românii de bună credință au mai primit o palmă. Cererea noastră de a fi dezbătută și adoptată cât mai urgent legea privind certificatul verde a fost respinsă de noua majoritate. Este o decizie cinică, dacă ne uităm la faptul că astăzi avem aproape 600 de români care și-au pierdut viața ca urmare a infectării cu noul coronavirus”, declară liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, citat într-un comunicat de presă.

USR mai transmite că deputații au stabilit tot marți ca legea privind certificatul verde să fie dezbătută de nu mai puțin de șase comisii de specialitate, termenul pentru raport comun fiind 19 noiembrie.

USR a depus pe 29 octombrie solicitarea de a fi dezbătută și aprobată în regim de urgență legea privind certificatul verde, considerând că folosirea acestuia se numără printre măsurile de combatere a pandemiei care și-au dovedit eficacitatea în numeroase alte țări europene, printre care Italia, Spania, Portugalia și Danemarca.

În replică, deputatul PNL Gabriel Andronache spune că "minciuna are picioare scurte" deoarece termenul de dezbatere aprobat de Biroul Permanent și de Comitetul Liderilor din Camera Deputaților este de urgență (exact ca în cazul ordonanțelor de urgență). Prin urmare cererea USR era fără obiect.

"Sesizarea comisiilor a fost realizată conform obiectului de reglementare al proiectului! Toate comisiile sesizate au în atribuții, conform Regulamentului, obligația de a dezbate acest proiect! Calea constituțonală și regulamentară securizează Legea. Propaganda nu ține loc de legalitate și constituționalitate!", a scris Andronache pe pagina lui de Facebook.

+++

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins miercuri proiectul de lege prin care certificatul verde ar deveni obligatoriu la locul de muncă atât la stat, cât și la privat.

Proiectul a primit 67 de voturi "pentru", 60 "împotrivă" și două abțineri. Pentru ca legea să fi fost adoptată erau necesare 69 de voturi "pentru".

PNL, UDMR și USR au votat "pentru", în timp ce PSD și AUR au votat "împotrivă". (Detalii)