Coaliția de guvernare vrea să-l țină pe viață în funcția de președinte al Consiliului Legislativ pe "părintele OUG 13", fostul deputat PSD Florin Iordache.

USR acuză printr-un comunicat transmis marți presei că deputații PSD-PNL-UDMR au respins propunerea ca președintele Consiliului Legislativ să aibă un mandat de 4 ani.

"Am solicitat Parlamentului să limiteze mandatul președintelui Consiliului Legislativ și a președinților de secții din cadrul instituției. Noi am propus 4 ani, dar Coaliția PSD-PNL vrea mandate perpetue, vrea să-l mențină în postul călduț, pe viață, pe Florin Iordache "altă întrebare", a declarat deputata USR Oana Murariu, membră în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

USR reamintește că, anterior instalării în funcție a lui Florin Iordache, drept recompensă pentru serviciile aduse PSD, Consiliul Legislativ a fost condus de același om timp de 17 ani, în condițiile în care legislația în vigoare nu prevede o limită a mandatului.

Amendamentul privind limitarea la 4 ani a mandatului conducerii Consiliului Legislativ a fost depus de USR la proiectul de lege prin care Consiliului Legislativ i se dă o nouă atribuție, aceea a publicării versiunilor actualizate ale actelor normative adoptate.

Florin Iordache, "consolat pe viață" de Parlament cu șefia Consiliului Legislativ
 

Pe 20 octombrie 2020, plenul reunit al Parlamentului l-a votat pe Florin Iordache în funcția de șef al Consiliului Legislativ după ce PSD a decis să nu-l mai pună pe lista pentru un nou mandat de deputat.

Recompensa pe care PSD i-a oferit-o lui Florin Iordache a venit după ce organizația PSD Olt, condusă de Paul Stănescu, nu l-a mai susținut pentru un nou mandat în Parlament.

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, afirma atunci că Florin Iordache, Eugen Nicolicea sau Șerban Nicolae, personaje cunoscute pentru proiecte legislative controversate în domeniul justiției în care Liviu Dragnea era la șefia partidului, nu se mai regăsesc pe listele de la parlamentare deoarece PSD vrea persoane cu credibilitate publică.

Mandatul pentru șefia Consiliului Legislativ este pe viață, iar președintele, numit prin votul comun al senatorilor și deputaților, nu poate fi revocat în niciun fel. 

Fostul președinte al Consiliului Legislativ, Dragoș Iliescu, în vârstă de 77 de ani, a demisionat cu două săptămâni înainte de numirea lui Iordache în locul său.

Consiliul Legislativ este un organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care are sarcina de a aviza proiectele de acte normative înainte ca acestea să intre în procedură parlamentară.