Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat din nou marți legea avertizorilor de integritate, iar USR acuză că majoritatea PSD, PNL și UDMR nu a ținut cont de propunerile sale.

Concret, USR acuză că adoptarea s-a făcut fără a ține cont de propunerile care veneau să faciliteze dezvăluirea neregulilor din instituțiile publice prin reintroducerea raportărilor anonime.

„Zilele astea, în ciuda liniștii de la tv, PSD, PNL și UDMR finalizează opera lui Dragnea și ucid integritatea în instituțiile publice, prin măcelărirea legii avertizorilor de integritate. Astăzi, la Comisia Juridică, au respins amendamentele USR care ar fi reparat legea. Denunțătorii trebuie să fie anonimi, nu și în viziunea PNL și PSD. Altfel, cum ar putea să mai denunțe cineva șefii corupți din instituțiile publice? Le reamintesc acestor oameni că procurorul european, Laura Codruța Koveși, i-a atenționat că va cere Comisiei Europene să declanșeze împotriva României mecanismul care condiționează acordarea banilor europeni de respectarea statului de drept dacă legea nu este reparată. PSD, PNL și UDMR ignoră, însă, în continuare instituțiile europene, așa cum am văzut că au făcut-o și cu legile justiției”, a transmis deputatul USR Silviu Dehelean, vicepreședinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților.

USR a formulat mai multe amendamente la proiectul de lege privind protecția avertizorilor în interes public, ținând cont de criticile a zeci de ONG-uri care au arătat că forma votată de Coaliția PSD-PNL-UDMR descurajează raportarea anonimă și, implicit, dezvăluirea neregulilor.

USR a propus ca și raportările care nu cuprind numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public să fie examinate și soluționate în măsura în care conțin suficiente informații referitoare la încălcări ale legii.

Deputații puterii au respins propunerea, considerând că avertizorii de integritate trebuie să-și comunice datele de contact personale, ceea ce i-ar face, în mod evident, identificabili.

„Împreună cu colegul meu, deputatul Mihai Badea, am argumentat ca raportările să poată fi efectuate anonim și să se claseze doar dacă informațiile puse la dispoziție nu sunt suficient de clare pentru soluționare. Prin respingerea amendamentelor USR, coaliția majoritară lasă descoperit un viciu major în lege, fapt care ne reamintește intenția inițială a PSD și PNL, de a nu exista posibilitatea raportărilor anonime”, a transmis deputata USR Oana Murariu.

Pe 28 iulie, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, legea privind protecția avertizorilor în interes public care transpune o directivă UE. (Detalii)

Legea a fost contestată de USR, dar CCR a respins pe 13 iulie sesizarea.

Procurorul-șef al Parchetului European (EPPO) Laura Codruța Kovesi a anunțat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă Directiva privind avertizorii de integritate.