Camera Deputaților a dezbătut și votat marți inițiativa cetățenească a USR "Fără Penali în Funcții Publice". Senatorii sunt cei care trebuie să dea votul final, iar apoi se intră în linie dreaptă pentru organizarea referendumului.

Inițiativa a primit 295 de voturi "pentru" și o abținere. Steluța Cătăniciu, fostă deputată ALDE, plecată acum în partidul lui Dan Voiculescu, este singura care s-a abținut la vot.

ÎCCJ a decis definitiv în 2015 că aceasta s-a aflat în conflict de interese în perioada ocupării funcției de consilier local la Cluj, pentru că a acordat asistență juridică unei firme aflate în litigiu cu primăria.

+++

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a solicitat ca membrii Comisiei juridice să adopte un raport care apoi să fie supus votului final.

Președintele USR, Dan Barna, a declarat că "suntem într-un moment autentic istoric".

"Fiecare pas a fost o luptă și ne amintim cum ne explica Liviu Dragnea că nu au putut în niște luni de zile să copieze semnăturile pentru că nu a găsit copiatoare. Iată că am ajuns în etapa în care mai trebuie să facem doi pași", a spus Barna.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a spus în plen că "PNL și președintele au fost principalii promotori privind interzicerea grațierii și amnistiei pentru penali" prin referendumul pentru justiție, unde a fost inclusă și inițiativa USR.

El a mai precizat că deputații PNL au dat "o mână seriosă de ajutor" inițiativei civice și a cerut politicienilor să nu o "murdărească" cu sigle de partid.

Deputatul PMP Petru Movilă a afirmat că inițiativa nu are culoare politică și este important ca ea să devină lege și să fie aplicată.

Deputatul minorităților naționale Ovidiu Ganț a anunțat că grupul din care face parte va vota în favoare, demersul fiind "util societății și poate era cazul să se fi adoptat mai de mult".

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a explicat că PSD susține inițiativa și o va vota. 

"Noi suntem cei care am propus pe ordinea de zi introducerea acestui proiect și am cerut ca cei din Comisia juridică să dezbată și să adopte raportul", a spus Simonis.

+++

Marcel Ciolacu a convocat pe 29 iunie sesiunea extraordinara a Camerei Deputaților și a solicitat ca inițiativa ”Făra penali în funcții publice" să intre în dezbatere.

Inițiativa "Fără Penali în funcții publice" propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării."Pe 9 aprilie 2019, Curtea Constituțională a României a validat constituționalitatea inițiativei.

După pronunțarea Curții Constituționale, inițiativa a intrat în circuitul parlamentar, unde a fost blocată de PSD-ALDE.

Inițiativa "Fără Penali în funcții publice" a strâns peste un milion de semnături, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 valide de către primării.