Parlamentarii USR îi adresează o scrisoare președintelui Klaus Johannis cerându-i să atace la Curtea Constituțională legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi.

În scrisoare, parlamentarii USR susțin că modificările conțin prevederi neconstituționale, care trec dincolo de aspectul independenței Autorității de Audit, fiind un atac la adresa arhitecturii constituționale a statului român. Legea recent adoptată aduce modificări la nivelul competențelor și funcționării Curții de Conturi, care afectează grav independența și statutul acestei instituții care are un rol esențial în controlul cheltuirii banului public.

„USR și-a exprimat deschis intenția de a ataca la CCR modificările propuse și promovate de senatorul PSD Daniel Zamfir, modificări menite să transforme Curtea de Conturi într-un spectator neputincios la cheltuirea iresponsabilă a banului public, încercări repetate de a face dintr-o instituție de control una cu un simplu rol constatativ și de îndrumare. Îi adresăm domnului Președinte Klaus Johannis rugămintea de a opri acest nou atac al PSD la adresa instituțiilor de control ale statului, atac care este la fel de periculos ca și cel la adresa justiției, de acum 2-3 ani”, declară Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, citat într-un comunicat de presă.

USR a anunțat anterior că va sesiza, împreună cu PNL, Curtea Constituțională pe modificările aduse legii de funcționare a Curții de Conturi, însă senatorii PNL nu au putut să strângă semnăturile la timp, astfel încât termenul limită până la care se putea depune sesizarea, a expirat.