USR cere Ministerului Sănătății să inițieze de urgență o campanie de informare a părinților cu privire la importanța vaccinării copiilor pentru a preveni epidemiile de rujeolă, oreion și rubeolă.

Uniunea consideră că este inadmisibil ca în România să avem deja aproape 2.000 de cazuri de rujeolă în 29 de județe.

În România, rata de acoperire vaccinală cu două doze a vaccinului ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) este de 62%. Pentru evitarea riscului apariției unor epidemii, ar trebui să fie vaccinați 95% dintre copii.

USR atrage atenția că rata de refuz a vaccinului ROR este mai mare în mediul urban decât în rural. În aceste condiții, formațiunea face apel la Ministerul Sănătății să denunțe sistematic discursul antivaccinist, să-l combată cu date credibile, prin campanii de informare și conștientizare și, totodată, să asigure continuitate în ceea ce privește aprovizionarea cu vaccinurile din schema de vaccinare pentru copii.

"Antivaccinismul a fost încorporat organic în discursul politic al extremiștilor, iar neutralitatea PSD a fost complice. Teama irațională a fost indusă sistematic de pozițiile antivacciniste, încrederea în știința medicală și în corpul profesional a fost erodată constant. Conspiraționismul, manipularea, minciuna au un obiectiv electoral; vorbim de cinism politic cu consecințe criminale", spune medicul Adrian Wiener, deputat USR.

"De asemenea, trebuie prioritizate urgent angajările de mediatori sanitari și asistenți medicali comunitari pentru asigurarea accesului la servicii medicale de bază în comunitățile vulnerabile", mai spune Adrian Wiener.

+++

Ministerul Sănătății a declarat marți epidemie de rujeolă la nivel național.

Epidemia a fost declarată pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

"Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani", precizează Ministerul Sănătății.