USR își va desemna sâmbătă, în cadrul unui Congres organizat la Teatrul Național din București, candidatul pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

UPTATE Dan Barna a fost ales de către cei 500 de delegați ca fiind candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale, cu 324 de voturi.

Mihai Goţiu a obținut 134 de voturi, Dumitru Stanca a obținut cinci voturivşi Dragoş Dinulescu trei voturi.

UPDATE  Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a anunţat sâmbătă că Alianţa 2020 USR-PLUS intenţionează să meargă la următoarele alegeri în tandem, cu un candidat pentru funcţia de preşedinte, dar şi cu unul pentru funcţia de prim-ministru, relatează Agerpres.

"Ştiu că astăzi colegii de la USR îşi desemnează candidatul la preşedinţia României în cadrul congresului, ei au decis să facă un congres, noi am ales să facem prin democraţie directă, prin vot direct al tuturor membrilor. După ce vom finaliza şi noi procedura, în cadrul alianţei vom decide care dintre cei doi candidaţi, de la PLUS sau de la USR, va fi candidatul alianţei la preşedinţia României şi care va fi candidatul susţinut de alianţă pentru funcţia de prim-ministru, pentru că intenţia noastră este să mergem în tandem cu cei doi candidaţi, la preşedinţie şi pentru funcţia de prim-ministru. Pentru că obiectivul nostru (...) este să câştigăm alegerile parlamentare şi să guvernăm în România", a declarat Cioloş în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderul PLUS a prezentat şi un calendar al alegerilor interne pentru desemnarea candidaţilor la funcţiile de preşedinte şi de primar al Capitalei.

"Până pe 20 iulie, cei care doresc să candideze pentru preşedinţia României şi pentru Primăria Bucureşti vor putea să îşi depună candidatura, să se înscrie, iar începând cu săptămâna viitoare, de pe 22 şi până pe 27 iulie, vom avea vot deschis, electronic, pentru toţi membrii de partid", a precizat Dacian Cioloş.

+++

UPDATE În discursul său, Dan Barna a spus că partidul "a devenit o forță politică care se bate de la egal la egal cu partidele vechi, PSD și PNL", iar USR-PLUS sunt "singura forță politică din România care deține președinția unui grup parlamentar în Parlamentul European".

Acesta a mai spus că dacă este un lucru pe care l-a înțeles cu toții în acești 3 ani de politică, este că schimbarea nu se poate face din opoziție, ci trebuie să ai puterea. 

Senatorul Mihai Goțiu crede că USR poate câștiga alegerile prezidențiale.

"Consider că reprezentantul nostru are o mare şansă de a câştiga încă din această toamnă alegerile prezidenţiale, înţelegând exact toate cauzele pentru care au luptat aceşti oameni şi pentru care s-au implicat", a susținut Goțiu în discrsul său.

Dragoș Dinulescu consideră că ”s-a împământenit în România” ideea că președintele partidului trebuie să fie candidatul la alegerile prezidențiale și vrea să schimbe acest lucru, iar Dumitru Stanca a declarat că Armata este în toul încrederii printre români, dar el poate capitaliza această încredere.

+++

La Congres participă peste 500 de delegați din toată țara, urmând ca aceștia să decidă și modificarea Statutului, astfe încât președintele formațiunii să fie ales de toți membrii.

În cursa internă pentru alegerile prezidențiale s-au înscris Dan Barna, Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu şi Dumitru Stanca.


Campania internă pentru alegerea candidatului USR la alegerile prezidenţiale s-a desfăşurat în perioada 1-12 iulie.

De asemenea, Urmează ca și liderii PLUS să se reunească în cadrul unei ședințe pentru a decide dacă Alianța 2020 USR - PLUS va alege să meargă în tadem într-o formulă președinte - premier.