USR e împotriva inițiativei PNL de a modifica legea de alegere a autorităților publice locale astfel încât președinții de consilii județene să fie aleși de consilierii județeni, nu prin vot direct de către cetățeni.

"Inițiativa PNL este împotriva oricăror principii ale democrației extinse la nivel local, căci deschide posibilitatea ca un partid care a luat 20% din voturi să dea președintele consiliului județean. Aceasta inițiativă scoate din joc, practic, cetățeanul și votul lui, delegitimizând în același timp funcția de președinte al consiliului județean, ca reprezentant ales al comunității", a declarat, potrivit unui comunicat de presă, senatorul USR Vlad Alexandrescu, adăugând că președintele consiliului județean ar trebui ales de către cetățeni, în două tururi de scrutin, pentru a crește legitimitatea funcției.

"Prin această măsură, PNL oferă o mână de ajutor PSD, care poate astfel să-și păstreze unii baroni locali în funcții, prin negocieri la nivel de consilieri, chiar dacă partidul a obținut un număr mic de voturi, dar suficient pentru a asigura o majoritate negociată în consiliul județean. USR consideră că este suspect felul în care PNL dorește, pe de o parte, să-și asume răspunderea pe modificarea legilor alegerilor locale, iar pe de altă parte, să promoveze măsura alegerii președinților de consilii județene de către consilierii județeni, prin OUG", se mai arată în comunicatul USR. 

Șefii de Consilii Județene vor fi aleși din rândul consilierilor județeni și prin votul acestora, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației.