Parlamentarii USR PLUS au depus 16 amendamente la Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, prin care cer corectitudine în alocarea finanțărilor, transparență și eficiența cheltuirii banului public.

Concret, amendamentele au în vedere cu prioritate asigurarea transparenței procesului de alocare a fondurilor, stabilirea unor mecanisme corecte și eficiente de finanțare a proiectelor conform nevoilor locale reale precum și respectarea unor standarde de calitate a lucrărilor, astfel încât banii publici să nu fie risipiți.

”USR PLUS susține dezvoltarea României. Vrem ca fiecare leu cheltuit din banul public să aducă o schimbare în bine reală la nivelul comunităților locale, nu să-i îmbogățească pe baronii locali și firmele care, de obicei, căpușează bugetul de stat sau pe cele locale. Vrem să ne asigurăm că Anghel Saligny este un program pentru dezvoltarea reală a țării, nu încă un PNDL cu un alt nume. Vrem ca toate criteriile generale să fie cuprinse în lege și nu în norme, pentru a reduce riscul unor abuzuri, reglementarea lor la acest nivel, atrăgând pe lângă răspunderea administrativă, disciplinară, și eventuala răspundere civilă și sau penală, după caz”, a declarat Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat, citat într-un comunicat de presă.

De asemenea, pentru a crește transparența evaluării, de o manieră similară cu evaluările care se fac pentru finanțările asigurate din Programe operaționale, USR PLUS propune publicarea punctajelor obținute.

Informațiile cerute a fi publicate prin amendamente vor permite monitorizarea eficienței modului în care s-au cheltuit banii publici, este de părere formațiunea.