USR PLUS consideră că Gyula Fabian îndeplinește criteriile pentru a ocupa funcția de Avocat al Poporului. Partidele din coaliție au respins propunerea de amânare a audierilor,deși Comisia de la Veneția a cerut detalii privind demiterea Renatei Weber.

”Prioritatea noului avocat al poporului trebuie să fie apărarea drepturilor tuturor cetățenilor, nu să reprezinte interesele politicienilor aflați vremelnic la putere, așa cum au făcut Victor Ciorbea și Renate Weber. Avem nevoie de un profesionist în această funcție atât de importantă, care să își facă treaba în mod onest, transparent și imparțial. Considerăm că Gyula Fabian îndeplinește aceste criterii pentru a ocupa funcția de Avocat al Poporului, lucru confirmat astăzi și de comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului, care au dat, cu majoritate de voturi, aviz favorabil", precizează pe Facebook USR PLUS, după ce comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au dat miercuri aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcția de Avocatul Poporului.

Membrii celor două comisii au respins o propunere de amânare a procedurii, în urma cererii Comisiei de la Veneția, care dorește să-i fie comunicate de către Parlament "bazele și elementele juridice" care au dus la demiterea Avocatului Poporului. 

Gyula Fabian, de profesie procuror, este conferențiar universitar în cadrul Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj - Napoca.

S-a pensionat la 49 de ani. Are o pensie de peste 10.000 de lei, una mare raportată la pensia medie din România, după cum singur recunoaște.

Întrebat miercuri dacă 49 de ani este o vârstă potrivită pentru a ieși la pensie, el a răspuns: "Raportat la presiunea la care ești supus în magistratură, da".