Deputata USR PLUS Cristina Prună a depus o inițiativă legislativă menită să asigure accesul angajaților la datele proprii din registrul de evidență al salariaților (REVISAL).

Potrivit proiectului, accesul va fi online, imediat și necondiționat de consimțământul angajatorului.

Proiectul de lege propune modificarea articolului 34 al Codului Muncii și introducerea facilitării accesului la istoricul contractelor de muncă pentru fiecare cetățean al României. 

"Există multiple situații în care oamenii au nevoie de un un extras din registrul de evidență al salariaților sau de un document echivalent care atestă vechimea în muncă. Acum, angajații sunt obligați să parcurgă o procedură birocratică greoaie pentru un astfel de document. Datele respective se regăsesc deja într-o bază de date online, iar angajații ar trebui să aibă dreptul să o acceseze. Prin adoptarea acestui proiect de lege, eliminăm necesitatea depunerii unei cereri scrise și tăiem termenul de eliberare a documentului de la 15 zile la numai câteva minute. Proiectul de lege este un pas spre debirocratizare și digitalizare", a declarat Cristina Prună, citată într-un comunicat de presă.

În momentul de față, există o bază de date online pentru registrul de evidență al salariaților, dar la ea au acces doar angajatorii și instituțiile statului. Pentru a obține un extras din registru, angajații depind fie de angajator, fie de Inspectoratul teritorial de muncă. În ambele situații, extrasul este emis în urma depunerii unei cereri scrise, ce se soluționează în termen de 15 zile.