Ca urmare a votului cu mai multe cartele în timpul dezbaterilor pe tema bugetului de stat pe 2021, parlamentarii USR PLUS au depus proiecte de modificare a Regulamentelor Senatului și Camerei Deputaților.

Astfel, parlamentarii USR PLUS au depus un proiect de modificare a Statutului senatorilor și deputaților în sensul sancționării disciplinare a celor care votează cu mai multe cartele.

„Nu e normal ca, în România, un student care copiază să fie exmatriculat, dar un parlamentar care votează fals în numele colegului absent să nu suporte drept consecinte decât ‘avertisment scris’ , așa cum prevede acum Statutul comun al deputaților și senatorilor și Regulamentele Camerelor. Noi, grupul USR PLUS, susținem că parlamentarii ar trebui să fie ținuți la un standard mai înalt de respect față de lege, pentru că aici e izvorul ei, și să aibă un cod de conduită demn de mandatul primit, așa că propunem să fie prevăzute consecințe directe, de micșorare a indemnizației până la nivelul salariului minim”, declară deputata USR PLUS Oana Țoiu, citată într-un comunicat de presă.

Concret, parlamentarii care vor vota la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancționați cu reținerea pe o lună a sumei reprezentând diferența între indemnizația brută și valoarea salariului minim brut pe țară, adică vor pierde peste 80% din indemnizație.

De asemenea, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula.

Totodată, proiectele de modificare a Regulamentelor Camerelor prevăd explicit, pe lângă sancțiunea cu reducerea indemnizației, că este interzisă utilizarea cardului de vot de către o altă persoană.