Senatorii PSD și PNL au votat, marți, în comisia pentru muncă creșteri salariale cu 25% la Curtea de Conturi, atrag atenția senatorii USR.

Senatorii au discutat o Ordonanță a Guvernului care viza salarizarea funcționarilor care lucrează cu PNRR, iar aici au fost introduse majorări de venituri.

Inițial, explică USR, senatorii PSD și PNL au propus nu doar creșterea salariilor angajaților Curții de Conturi, precum și creșterea salariilor funcționarilor parlamentari și ai celor de la Institutul Național de Statistică și Studii Economice și Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Senatorul USR Irineu Darău a argumentat că formațiunea sa se opune, în condițiile în care creșterile propuse nu au nicio legătură cu PNRR și vin prin amendamente depuse pe ultima sută de metri, fără a fi calculat impactul bugetar și fără a avea o motivare corectă.

Prin astfel de modificări pe furiș, PSD și PNL cresc inechitățile de salarizare din sistemul public, ignorând categorii profesionale care chiar ar avea nevoie de o stimulare salarială: de exemplu, cadrele didactice, acuză formațiunea.

”Toate aceste majorări trebuie justificate - de ce pentru aceste categorii de personal, și nu pentru altele. Dar ele nu pot fi justificate în niciun fel, decât prin dorința PSD și PNL de a crește salariile sinecuriștilor de partid. PSD și PNL nu sunt apărătorii celor săraci, care chiar au nevoie de ajutor, ci apărătorii beneficiarilor de sinecuri nesimțite și de pensii speciale”, a spus senatorul USR Ștefan Pălărie.  

În urma presiunilor USR, amendamentele privind creșterea salariilor funcționarilor publici din Parlament, INSSE și CNSAS au fost respinse în comisia pentru muncă, senatorii coaliției PSD-PNL votând creșteri salariale cu 25% la Curtea de Conturi. Urmează și decizia comisiei coraportoare, cea de administrație.