Biroul Național USR a discutat toate scenariile după întâlnirea inițiată de premierul desemnat, Dacian Cioloș, cu președinții PNL și UDMR și cu președintele grupului minorităților naționale, anunță USR într-un comunicat de presă transmis luni seara.

În așteptarea deciziilor din forurile interne ale acestor partide, Biroul Național al USR convoacă Comitetul Politic duminică, de la ora 18:00, avand un singur punct pe ordinea de zi: analiza și aprobarea programului de guvernare și a echipei guvernamentale.

Citește și: Fără rezultate după prima întâlnire Cioloș-Cîțu-Kelemen Hunor. O nouă întrevedere are loc vineri

„Pentru mine, în calitate de prim-ministru desemnat de președintele României, lucrurile sunt clare. Vom căuta să reformăm coaliția cu PNL și UDMR și pentru asta fac tot ce este posibil pentru a negocia o formulă de guvernare cu președinții celor două partide. Însă, în paralel cu această încercare de negociere, am luat câteva decizii pentru că avem un calendar clar și scurt pentru a prezenta un guvern în Parlament și asta se va întâmpla și dacă ajungem la un acord, și dacă nu. În aceste condiții, Biroul Național al USR a decis să continue discuțiile cu foștii parteneri, în paralel cu redactarea unui program de guvernare și propunerea unei liste de miniștri. Dorința noastră e refacerea coaliției, iar în cazul în care negocierile durează mai mult decât perioada formală sau eșuează e nevoie să oferim o soluție funcțională pentru un nou guvern”, a declarat Dacian Cioloș, citat în comunicatul de presă.

+++

Tot luni seară, Dacian Cioloș a scris pe contul său de Facebook faptul că "foarte multe emoții în aceste momente, nume peste nume, declarații și întrebări care țin mai degrabă de un „reality show” decât de o situație care implică mult echilibru și urgență".

El povestește că foștii parteneri l-au rugat să aștepte până joi pentru a vedea dacă partidele lor sunt de acord sau nu să reformeze coaliția, dar el a decis să aștepte până vineri.

"Nu avem prea mult timp la dispoziție, dar am decis să aștept, pentru că un eventual guvern susținut de Coaliție ar fi cel mai bun lucru acum. În rest, nu mă joc cu mandatul primit de la președintele României, așa cum nu mă joc atunci când discutăm despre lunile care urmează", a explicat premierul desemnat.

Acesta cataloghează situația politică "instabilă". De asemenea, situația economică se degradează, iar situația medicală este dezastruoasă, constată Cioloș.

"Și, cu toate acestea, primesc întrebări peste întrebări despre jocurile politice care fascinează pe toată lumea în aceste momente. Nu cad pradă disonanței și am răbdare, pentru că în această perioadă trebuie ca cineva să aibă calmul necesar rezolvării unei crize. Mi-aș dori să terminăm acest balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul. Nu cer nimănui sacrificii politice, dar sper că încă suntem suficienți oameni maturi care să știe că soluțiile implică renunțare, poate o formă de sacrificiu, dar și diplomație. Avem un început de negociere și vă rog pe toți, cetățeni sau oameni de presă, analiști politic sau simpli pasionați de jocul politic, să înțelegeți că de rezultatul din aceste zile depinde viața multor cetățeni ai României", a mai scris Dacian Cioloș.

El explică și ce înțelege prin faptul că ar putea fi un premier de sacrificiu.

"Am fost azi întrebat și dacă am impresia că aș putea fi un premier de sacrificiu. Răspunsul meu e simplu: da, oricine își va asuma guvernarea în următoarele săptămâni și luni va face un sacrificiu. Partidul care își asumă guvernarea în următoarele luni oricum face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea. Mai mare sacrificiu decât cel de a guverna în această perioadă, din punct de vedere politic, nu cred că există. Nouă nu ne e teamă de acest lucru", a adăugat Cioloș.