Mai multe proiecte care ar trebui să limiteze impactul jocurilor de noroc în societate ajung în Parlament și se blochează subit fie în comisii, fie la ultima Cameră decizională.

USR acuză Coaliția PSD-PNL că a cedat presiunilor industriei jocurilor de noroc și, în loc să ia măsuri pentru a elimina păcănelele din orașe, așa cum promitea premierul Marcel Ciolacu acum o lună, nu a făcut decât să crească o serie de taxe ca să strângă mai mulți bani de la operatori.

OUG, adoptată luni de Senat, nu schimbă nimic, iar "România rămâne împânzită de păcănele, reclamele vor continua nestingherite", mai acuză Uniunea.

„Ați transformat instituția Parlamentului într-o sală imensă de păcănele! Stimați colegi, nu votați cu ochii legați! Vă rog să-l întrebați pe Marcel Ciolacu dacă a cedat presiunilor mafiei – noi credem că a cedat și v-ați predat și dumneavoastră. Noi, cei de la USR, am depus amendamente susținute de peste 70.000 de români: vrem să scoatem reclamele la păcănele, vrem să scoatem sălile de joc din drumul copiilor spre școală, vrem să însănătoșim societatea. Toate aceste amendamente au fost respinse. Oare nu e ca la păcănele? Când intri, ți se promite un câștig, iar când ieși din sala de joc ești dator, depresiv și marginalizat. Asta faceți cu acest proiect de lege – vindeți iluzii!”, a susținut senatorul USR Sebastian Cernic în plenul Senatului.

„Ordonanța Păcănelelor” a fost adoptată cu 79 de voturi pentru, un vot împotrivă și 13 abțineri. Senatul este primă Cameră sesizată.

Tot ieri, a trecut tacit de Senat inițiativa legislativă a deputaților USR Diana Stoica și Adrian Wiener prin care publicitatea pentru jocurile de noroc trebuie să fie însoțită, alternativ, de unul dintre următoarele mesaje: „Familie, viață socială, bunăstare: ești gata să riști totul?” sau „Jocurile de noroc implică riscuri: îndatorare, dependență, singurătate”.

USR avertizează că există riscul ca inițiativa legislativă să rămână îngropată la comisii, la Camera Deputaților, care este Cameră decizională, și să nu intre niciodată în vigoare.