Parlamentarii USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională pe legea Bode-Ciucă de modificare a articolului din Codul penal privind tulburarea ordinii și liniștii publice.

În sesizare este invocată încălcarea mai multor prevederi din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și din Constituția României.

Potrivit legii, tulburarea ordinii și liniștii publice ar urma să se pedepsească, în anumite condiții (dacă persoana are, de exemplu, asupra sa „un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața”), cu închisoare cuprinsă între 1 an și 4 luni și 6 ani și 8 luni, în timp ce pedeapsa prevăzută pentru ucidere din culpă este închisoarea de la 1 la 5 ani.

Totodată, proiectul inițiat de premier și de ministrul de Interne nu cuprinde în expunerea de motive vreo justificare/fundamentare din perspectiva necesității majorării pedepselor (studii, statistici care să evidențieze necesitatea agravării regimului sancționator), mai acuză semnatarii contestației la CCR.

Citește și: Proiectul lui Ciucă și Bode de modificare a Codului penal, adoptat de deputați

„Domnii doctori în nimic Ciucă și Bode le știu pe toate și le-au rezolvat pe toate în țara asta. Au rezolvat cu prețurile, cu inflația, au reușit să ne ducă în Schengen și le mai rămăsese ceva de făcut: să reformeze Codul penal. Ce se întâmplă când doctori în nimic, acuzați de plagiat, care fug de lege ca dracul de tămâie, ajung să legifereze și să modifice Codul penal în România? Se ajunge la situații aberante: să propună o pedeapsă pentru tulburarea liniștii publice mai mare decât pentru uciderea din culpă. Numai statele autoritare, statele în care democrația este grav afectată, au tendința să mărească pedepsele, uitând că nu majorarea pedepselor e atât de importantă, cât aducerea cu fermitate în fața legii a celor care au greșit”, declară deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției.