Deputați ai USR și Forța Dreptei (partid fondat de fostul șef al PNL, Ludovic Orban) au depus miercuri în Camera Deputaților o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Moțiunea, intitulată "Ministrul Rafila – turistul leneș și cinic care lasă România fără spitale”, a fost anunțată în plen de liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu.

"Sunt multe motive pentru care am ajuns la acest strigăt de disperare care este moțiunea simplă depusă astăzi, începând cu incapacitatea lui Alexandru Rafila de a gestiona Planul Național de Redresare și Reziliență, acest mare proiect de țară, fie că vorbim de reforme, fie că vorbim de investiții. Erau prinse în PNRR de la caravane medicale mobile la dotarea cabinetelor medicilor de familie și a ambulatoriilor, o rețea de centre de îngrijire pentru vârstnici. Absolut toate investițiile din zona prespitalicească sunt în întârziere. Principalul responsabil pentru acest lucru, dar și pentru tăierea finanțării pentru cele șase spitale, este Alexandru Rafila", declară Adrian Wiener, deputat USR și medic.

USR mai acuză că "marele specialist" Rafila a făcut țăndări Planul Național de Combatere a Cancerului, fără niciun fel de empatie și considerație pentru pacienții oncologici. 

"Pentru Planul Național de Combatere a Cancerului trebuia să fie normele gata în iulie, nu au fost. Nici astăzi nu avem gata circuitul pacientului oncologic în România, nu avem prevenție și nici depistare precoce. În schimb, avem crize ale medicamentelor, ale citostaticelor, avem pacienți care au ajuns să-și cumpere morfină și cea mai mică rată de supraviețuire a pacientului oncologic. Orice întâziere și orice lucru nefăcut de ministrul Rafila se traduce în vieți pierdute", adaugă Adrian Wiener.

Reamintim că USR a depus o cerere către Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru ca ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, să vină în Parlament și să explice tăierea a 740 de milioane de euro din PNRR pentru noi spitale și dotări.

De asemenea, parlamentari și membri USR au mers marți și la Ministerul Sănătății, pentru a cere demisia lui Alexandru Rafila și ca Guvernul PSD-PNL să nu renunțe la banii europeni pentru spitale.

Ulterior, USR a anunțat că deputatul Stelian Ion a primit o amendă de 1.000 de lei pentru protestul spontan care a avut loc la Ministerul Sănătății și că acesta va contesta amenda.