Deputații USR și Forța Dreptei au depus miercuri, în prima ședință de plen a noii sesiuni parlamentare din 2023, o moțiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, în contextul acuzațiilor de plagiat.

Anunțul privind depunerea moțiunii a fost făcut de deputatul USR Ionuț Moșteanu imediat după deschiderea lucrărilor plenului.

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat că "plagiatorul Bode nu ține ritmul, nici cu bunul simț, nici cu nevoile românilor", iar România merită să aibă un șef al Poliției care să nu fie hoț și un negociator în dosarul Schengen care să fie privit cu respect de partenerii europeni.

Deputatul de la Forța Dreptei, Antonel Tănase, a declarat că România nu va intra în Schengen atâta timp cât Lucian Bode conduce Internele. El spune că, după scandalul de plagiat și achiziția de BMW-uri pentru Poliție, s-a implicat în dosarul de intrare în Schengen pentru "a-și spăla imaginea".

USR și Forța Dreptei au mai depus o moțiune simplă împotriva ministrului Bode pe 12 decembrie 2022, în contextul respingerii aderării României la Schengen, dar PSD și PNL au blocat dezbaterea și votarea acesteia.